Altijd een opgeruimd huis met deze 10 handige hacks

Je hebt vaak geen tijd of zin om je huis uitgebreid op te ruimen; zeker als je urenlang werk in het vooruitzicht hebt. Er zijn allerlei opruimmethoden die behulpzaam kunnen zijn. Maar vaak zit de kunst hem juist in het structureel voorkomen van teveel rommel. Zo heb je én steeds een opgeruimd huis én als je uitgebreid gaat opruimen en poetsen, is het werk sneller klaar. In dit blog deel ik 10 handige hacks die hieraan bijdragen.

1. Doe elke dag een beetje

Wist je dat je in 10 minuten al per ruimte veel kunt doen? Vaak is dat natuurlijk het voor het oog: maar het oog wil wat. Heb je een half uurtje de tijd? Pak een timer en zet die op 10 minuten. Begin in een willekeurige ruimte in je huis met opruimen. Begin bijvoorbeeld in de hal bij de voordeur en ga dan het hele huis door. Als de timer gaat, stop je en ga je naar de volgende ruimte.

Doordat je maar een bepaalde hoeveelheid tijd tot je beschikking hebt, zet je jezelf onder (positieve) druk en ruim je doelgerichter op. Probeer het maar eens uit. Als je dit regelmatig doet, ga je merken dat je steeds sneller wordt en minder tijd nodig hebt om orde te scheppen, omdat je de dag ervoor al van alles hebt opgeruimd.

2. Houd grote oppervlakken leeg

Vermijd het gebruik van bepaalde oppervlakken in je huis als bergruimte. Denk hierbij aan je eettafel, je vensterbank of je salontafel. Ga dit meer zien als een plek die je gebruikt voor een mooie vaas met bloemen of iets anders moois.

Hoe vrijer je deze plekken houdt, hoe opgeruimder de kamer eruit ziet en hoe meer tijd je bespaart als je straks gaat poetsen.

Ook de vloer kun je het beste zoveel mogelijk vrijhouden. Een opgeruimde vloer maakt echt het verschil in een ruimte. Doe alle spullen die op de grond liggen in een grote doos. Ga dan voor jezelf na of je het moet houden of dat het misschien wel weg kan.

Alles wat je wilt bewaren kun je vervolgens bijvoorbeeld in een mooie grote doos of mand doen zodat je het wel bij de hand hebt, maar de ruimte verder opgeruimd oogt.

3. Houd de gang leeg

Je ingang of hal moet altijd opgeruimd zijn. Als je in een hal binnenkomt waar van alles staat en ligt, dan voel je je ook meteen minder ontspannen. Het is vaak ook maar een kleine moeite om die spullen op te ruimen.

De grootste uitdaging zit hem in het bijhouden. Want het ligt zo weer vol met schoenen, tassen en mutsen en sjaals. Zorg dat alles een vaste plek heeft. En – nog belangrijker – dat iedereen in huis zijn of haar spullen zelf bij binnenkomst meteen netjes opbergt. Maak daar samen afspraken over.

4. Stel prioriteiten

Je kunt niet altijd je hele huis tip top in orde houden. Dat lukt niemand. Als je niet zoveel tijd hebt, stel dan prioriteiten.

Welke kamer moet altijd toonbaar zijn en klaar voor een spontaan bezoek? En waar mag het gerust een beetje stoffig zijn? Denk na over wat voor jou het belangrijkste is en stel bewust prioriteiten.

Zorg er wel voor dat de andere ruimtes dan wel een andere keer aan de beurt komen. Plan ze bijvoorbeeld alvast in voor over een paar dagen of weken.

5. Ruim (oud) papier op

Papierwerk stapelt zich vooral vaak op de werkplek op, maar ook in de gang of de woonkamer. Denk aan (reclame)folders en andere ongeadresseerde post. Als dat rondslingert kan het al snel rommelig ogen.

Bekijk de info meteen als die binnenkomt en doe het dan bij het oud papier. Of zorg voor een vast bakje waarin je die papieren doet en loop het door zodra je er tijd voor hebt.

Liggen je tijdschriften door de hele woonkamer? Dan is het hoog tijd om ze netjes op te stapelen of te investeren in een mooie tijdschriftenhouder.

Wat je belangrijke post betreft: verzamel al die documenten bij elkaar in een map die je regelmatig op vaste dagen van de week doorneemt, afhandelt en daarna in de juiste mappen opbergt.

6. Stop niets in laatjes of bakjes

Het kan verleidelijk zijn om allerlei spullen snel even in een laatje te doen of in een bakje te stoppen. Feit is dat we die dingen weer vergeten als we ze niet (direct) nodig hebben. Op deze manier ruim je spullen niet echt op. Het zorgt er juist voor dat je nog meer spullen gaat bewaren.

Sorteer alle spullen uit de bakjes en laatjes en kijk of je ze echt wilt bewaren. Zo ja, ruim ze op een logische plek op. Zo niet, gooi het dan weg of als het nog waardevol is: maak er een ander blij mee.

7. Ruim meteen de keuken op na het eten

Ja, het is niet waar je op zit te wachten na het avondeten: alles netjes opruimen en in de vaatwasser doen. Maar onthoudt dit: het kost je hooguit tien minuten om alles op orde te maken.

Dus ruim standaard alles op in de keuken na het eten en zet ook geen vuile vaat op het aanrecht, maar zet het meteen in de vaatwasser.

Na het koken of eten is het trouwens niet alleen slim om de vaat direct op te ruimen, maar ook om het aanrecht, de kookplaat en de tafel schoon te vegen. Als alles schoon en netjes is, wordt iedereen blij en het geeft ook meteen een heerlijk voldaan gevoel.

8. Verlos jezelf van ‘ballast’

Een deel van dingen netjes houden is ze regelmatig sorteren. Dus doe spullen weg die je nooit gebruikt of die je eigenlijk niet (meer) nodig hebt. Kijk vooral kritisch naar grote spullen die veel ruimte innemen.

Als jij het niet meer nodig hebt, misschien kun je iemand anders er blij mee maken. Door bijvoorbeeld eens per half jaar je spullen op die manier uit te sorteren, creëer je meer ruimte in je huis en dat geeft meteen meer rust.

9. Verdeel de taken

Zoals zoveel dingen in het leven, is opruimen makkelijker als je met zijn tweeën ( of meer) bent. Probeer hiervoor bepaalde afspraken of taakverdelingen te maken. Echt elk lid van het gezin kan een steentje bijdragen.

Zelfs de kleintjes kun je al mini-opruimklusjes geven. Denk aan het opruimen van de blokken in een doos. Of het speelgoed terug leggen in de kast. Klein geleerd is oud gedaan toch? Met de andere gezinsleden kun je taken afwisselen. De een dekt de tafel, de ander kookt en weer een ander ruimt af.

Daarnaast is het goed om bepaalde regels onderling te benoemen. Bijvoorbeeld dat er niets op de vloer blijft liggen. Dat betekent meteen optisch een stuk minder rommel, omdat tassen, schoenen of tijdschriften en dat soort dingen dan netjes liggen waar ze horen. Dat geeft al zoveel meer rust in huis.

Door hier regelmatig over te praten en afspraken te maken wordt het op den duur vanzelf een gewoonte waarmee je samen zorgt voor meer orde in huis en dus meer rust in je hoofd.

10. Houd jezelf gemotiveerd

Hoe motiveer je jezelf eigenlijk om op te ruimen? Laten we eerlijk zijn: het is nu eenmaal niet ieders hobby. Breng verandering in je mindset door een soort beloning voor jezelf te bepalen als je opgeruimd hebt.

Want een beloning die je in het vooruitzicht hebt na een succesvolle actie bevordert je motivatie en het geeft je veel voldoening over wat je hebt bereikt. Dat hoeven echt geen gekke dingen te zijn. Een heerlijke kop koffie of thee met iets lekkers en een tijdschriftje erbij kunnen al genoeg zijn.

Als je echt grote klussen gaat uitvoeren zoals het opruimen van je zolder of je tuinhuisje, dan kun je daar natuurlijk wel een grotere beloning tegenover zetten. Denk aan een middag shoppen met je beste vriendin. Kijk wat voor jou fijn en motiverend werkt.

Hou jij ook van een fris opgeruimd huis? Maar heb je moeite met prioriteiten te stellen waar je moet beginnen, begin dan gewoon ergens. Er is geen goede of foute plek om te beginnen. Zet kleine stapjes. Doe elke dag één ding.

En als je echt vast zit, en alles zit je tegen, dan kun je meedoen met een plan dat ik gemaakt heb. Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje. Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden. We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar!

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust