Alle voor- en nadelen van een airfryer op een rijtje

Wat maakt de airfryer eigenlijk zo populair? Daar zijn verschillende redenen voor. Je kunt je favoriete gerechten bijna zonder toevoeging van vet bereiden. Het eten is veel sneller klaar en een airfryer is supersimpel in gebruik. Ook bespaar je energie vergeleken met het gebruik van een oven.

Dit zijn nog maar een paar voordelen die een airfryer je biedt. In dit blog zet ik alle voor- en nadelen van het gebruik van een airfryer voor je op een rijtje.

Wat is een airfryer precies?

Zoals de naam al doet vermoeden gebruikt een airfryer alleen hete lucht om je voedsel te bakken ofwel: te koken. De hete lucht wordt gemaakt met behulp van een ringverwarming. Hierdoor wordt de lucht in de airfryer verwarmd.

Een of meer ventilatoren zorgen ervoor dat de lucht in het apparaat gelijkmatig wordt verdeeld. Er zijn zelfs apparaten waarmee je op twee niveaus kunt koken en die een groot aantal automatische programma’s hebben.

Als je overweegt om een airfryer te kopen, is het handig om alle voor- en nadelen van dit apparaat te kennen. Laten we beginnen met de voordelen.

Voordelen airfryer

Er zijn ontelbare voordelen te benoemen voor het gebruik van een airfryer.

Er is ongelooflijk veel variatie mogelijk

Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in de airfryer. Je kunt bijna al je lievelingsgerechten in bereiden. Naast het bereiden van de bekende snacks en frietjes kun je er ook gewoon mee koken en bakken. Denk bijvoorbeeld aan pizza, broodjes, cakes of brood. Ook kun je er stoofpotjes in bereiden, je kunt je vis of vlees erin stomen of ovenschotels bereiden. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit.

Je kunt er zelfs lekker zachtgekookte eitjes mee maken. Wat wil je nog meer? In dit blog lees je precies wat je er allemaal mee kunt bereiden: https://www.365dagen.com/wat-kun-je-allemaal-met-een-airfryer/

Veilig in gebruik

Een groot voordeel is ook de veiligheid, wat vooral een belangrijk punt is als je kinderen hebt. Er is geen gevaar dat er hete olie uitloopt als het apparaat omvalt. Hierdoor is er geen risico op brandwonden door spattend of uitlopend vet.

Voorverwarmen is niet nodig

Een oven moet je soms best een poosje voorverwarmen. Bij een airfryer hoeft dat bijna niet. En als het wel moet, dan is dat slechts een paar minuten. Dat bespaart alweer tijd en stroom.

Betere smaakbeleving

Een ander voordeel is dat de oorspronkelijke smaak van je voedsel behouden blijft. De smaak van het voedsel dat je bereid verandert namelijk niet bij een airfryer. Bij een frituurpan gebeurt dit wel omdat het voedsel de olie absorbeert. Hierdoor veranderen de smaak en de kleur van het voedsel. Zo geniet je met een airfryer nog meer van je eten.

Het is gezonder

Het eten is door deze bereiding veel gezonder omdat er geen tot weinig vetten worden toegevoegd.  De gerechten worden niet in vet gefrituurd, maar met hete lucht tot een knapperig geheel gebakken.

Vergeleken met een frituurpan is het nog eens extra gezond omdat je hierbij geen schadelijke transvetten binnen krijgt. Door de ideale bereiding met hete lucht blijven veel meer vitaminen in het voedsel behouden dan bijvoorbeeld bij een gewone frituurpan.

Je krijgt minder calorieën binnen

Omdat je geen tot weinig vet gebruikt, bespaar je jezelf de inname van veel ongezonde calorieën en kunt daardoor gemakkelijker een dieet volgen.

Geen onaangename geurtjes

Van een onaangename geur zoals bij een frituurpan is bij een airfryer geen sprake. Je hebt geen last van vervelende luchtjes. Daardoor is het apparaat uitstekend in huis te gebruiken.

De bereidingstijd is (veel) korter

De bereidingstijd van veel voedsel is in een airfryer vrij kort als je het vergelijkt met die in een oven. De reden hiervoor is dat het voedsel in een kleinere ruimte gekookt wordt en er dus minder lucht verwarmd hoeft te worden.

Het verbruikt (veel) minder energie

Het vorige punt brengt ook weer een ander voordeel met zich mee: met een airfryer wordt je voedsel sneller bereid, wat je flink wat stroom bespaart. Zeker als je het vergelijkt met het energieverbruik van een oven.

Geen vetspatten

Vet en vetspatten zijn praktisch geen probleem bij een airfryer. Je gebruikt bijna geen vet. Als er al vetspatten zijn, zitten die in het apparaat zelf. Zelfs als je die opent, is de kans op vetspatten minimaal.

Gemakkelijk schoon te maken

Dankzij de anti-aanbaklaag zijn de mand van je airfryer en alle andere losse onderdelen ervan gemakkelijk schoon te maken. Behalve de basis van het apparaat zijn de meeste onderdelen namelijk vaatwasmachinebestendig. Toch adviseer ik je om de onderdelen liever met de hand af te wassen. Zo blijft de anti-aanbaklaag optimaal werken.

Geen gerommel met oud vet

Omdat een airfryer niet werkt met blokken toegevoegd vet, hoeft je dat ook niet (regelmatig) te vervangen. Dat scheelt veel gedoe en rommel; wel zo fijn.

Nadelen van een airfryer

Naast deze opsomming van de voordelen van een airfryer, deel ik nu de nadelen ervan.

De prijs

Een airfryer is duurder dan een gewone frituurpan.

Vrij groot apparaat

Je moet er de ruimte voor hebben in je keuken. Hij is vrij groot en moet redelijk ‘vrij’ staan.

Bepaald eten wordt niet zo knapperig

Sommig voedsel wordt niet zo knapperig als in de frituurpan. Denk aan frietjes of kipnuggets.

Bepaald eten wordt minder sappig

Door het kookproces kan het voedsel droog en minder sappig worden. De oplossing hiervoor is om een beetje olie toe te voegen.

Relatief weinig ruimte

In een airfryer heb je veel minder ruimte tot je beschikking dan in een oven. Airfryers bieden plaats aan ongeveer 800 tot 2.200 gram voedsel

Langere bereidingstijd dan in frituurpannen

De airfryer bereidt je voedsel wel sneller dan in een oven. Hij kan echter niet concurreren met een gewone frituurpan als het gaat om de bereidingssnelheid.

Je leest het: de nadelen wegen natuurlijk totaal niet op tegen de voordelen. De airfryer is gewoonweg een veelzijdig apparaat dat je leven echt gemakkelijker maakt. Veel succes met het uitkiezen van een airfryer die bij jou past!

Wil jij samen met Sabine de airfryer verder gaan ontdekken? Doe mee! Meld je aan voor de cursus ‘365 Dagen Koken met de Airfryer. Een heel jaar samen op avontuur voor maar € 35,00. Inclusief 12 e-kookboeken, elke maand één: https://www.365dagen.com/365-dagen-koken-met-de-airfryer/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust