Afstoffen is goed voor je gezondheid

Vroeger werd gezegd dat je geen bloemen en planten op je slaapkamer mocht zetten. In ziekenhuizen werden ’s nachts alle bloemen weggehaald en ’s morgens teruggezet. Toen (en dat is nog niet eens zo heel lang geleden) werd er gedacht dat het schadelijk voor je luchtwegen was. Nu weten we dat dit onzin is natuurlijk want hoewel planten ’s nachts kooldioxide afgeven, kunnen een paar planten of vazen met bloemen geen ademhalingsproblemen of andere klachten veroorzaken. Grote aantallen planten en bomen hebben weliswaar invloed op de lucht die we inademen, maar die invloed is eerder goed dan slecht.

Planten en bomen zijn de voornaamste zuurstofbron op aarde. Overdag produceren ze zuurstof en absorberen ze kooldioxide, één van de broeikasgassen, en verminderen op die manier de luchtvervuiling. Hoewel dit helaas bij lange niet voldoende is. Helga legt je in dit blog uit waarom afstoffen goed is voor je gezondheid.

Wat heeft dit met stof te maken? 

Het heeft met de luchtvervuiling om ons heen te maken. In je huis zweven ook allerlei stofjes, luchtjes en andere deeltjes die je met het blote oog niet waar kunt nemen. Stof is daar een onderdeel van. Je kent het wel; dat spul dat je de ene dag weghaalt en er de volgende dag alweer ligt. Dat spul dat je niet de deur kunt wijzen. Maar wat is het nu eigenlijk? 

Wat is stof? 

Huisstof kan zelfs een risico voor de gezondheid zijn, omdat het allergieën veroorzaakt en cara-verschijnselen verergert. Stof bevat onder andere (niet schrikken): 

 • een grote hoeveelheid dode huidcellen 
 • huisstofmijt die van de huidcellen leeft 
 • de uitwerpselen van huisstofmijt 
 • kleine hoeveelheden pollen 
 • mineralen
 • sporen van schimmels 
 • bacteriën

 Bovendien kan het giftige stoffen van buitenaf bevatten, onder ander lood, asbestvezels en geringe hoeveelheden bestrijdingsmiddelen, die schadelijk zijn als je ze in grote hoeveelheden inademt. Een extra reden dus om ervoor te zorgen dat stof niet de overhand gaat nemen.

Wat kun je er aan doen? 

 • Stof regelmatig af. Doe dit met een vochtige doek om verspreiding van de stofdeeltjes te voorkomen.
 • Gebruik een stofzuiger met een luchtfilter.
 • Gebruik dekens, dekbedden en lakens die je bij een temperatuur van minimaal 60 graden kun wassen, zodat de mijten worden gedood en hun uitwerpselen geneutraliseerd.
 • Ventileer goed.
 • Was speelgoed regelmatig en zet het van tijd tot tijd een nacht in de vriezer om mijten te doden.
 • Vergeet niet af en toe het stof ónder je bed te verwijderen, dit kan echt ongezond zijn als het zich ophoopt.

Helaas ik kan het niet mooier maken dan het is. Af en toe moet je je ontdoen van al het stof in je huis. Voor je eigen, en voor de gezondheid van je gezin.

Te veel spullen om stofvrij te houden

Des te meer spullen in je huis aanwezig zijn, des te meer spullen je stofvrij moet houden. Dat kan behoorlijk overweldigend zijn, want waar begin je af te stoffen.

Doe het niet!
Zorg eerst dat je huis minder spullen heeft om af te stoffen en schoon te houden. Het scheelt je een heleboel werk en zeeën van tijd. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan zou je dit blog eens kunnen lezen om je op weg te helpen.

Wil je er meteen helemaal voor gaan en met mijn hulp? Doe dan mee met 365 dagen Van Rommel Naar Rust
Er is nu nog een spectaculaire aanbiedingsprijs! Meld je gauw aan!

 

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust