Afstoffen is goed voor je gezondheid

Vroeger werd gezegd dat je geen bloemen en planten op je slaapkamer mocht zetten. In ziekenhuizen werden ’s nachts alle bloemen weggehaald en ’s morgens teruggezet. Toen (en dat is nog niet eens zo heel lang geleden) werd er gedacht dat het schadelijk voor je luchtwegen was. Nu weten we dat dit onzin is natuurlijk want hoewel planten ’s nachts kooldioxide afgeven, kunnen een paar planten of vazen met bloemen geen ademhalingsproblemen of andere klachten veroorzaken. Grote aantallen planten en bomen hebben weliswaar invloed op de lucht die we inademen, maar die invloed is eerder goed dan slecht.

Planten en bomen zijn de voornaamste zuurstofbron op aarde. Overdag produceren ze zuurstof en absorberen ze kooldioxide, één van de broeikasgassen, en verminderen op die manier de luchtvervuiling. Hoewel dit helaas bij lange niet voldoende is. Helga legt je in dit blog uit waarom afstoffen goed is voor je gezondheid.

Wat heeft dit met stof te maken? 

Het heeft met de luchtvervuiling om ons heen te maken. In je huis zweven ook allerlei stofjes, luchtjes en andere deeltjes die je met het blote oog niet waar kunt nemen. Stof is daar een onderdeel van. Je kent het wel; dat spul dat je de ene dag weghaalt en er de volgende dag alweer ligt. Dat spul dat je niet de deur kunt wijzen. Maar wat is het nu eigenlijk? 

Wat is stof? 

Huisstof kan zelfs een risico voor de gezondheid zijn, omdat het allergieën veroorzaakt en cara-verschijnselen verergert. Stof bevat onder andere (niet schrikken): 

 • een grote hoeveelheid dode huidcellen 
 • huisstofmijt die van de huidcellen leeft 
 • de uitwerpselen van huisstofmijt 
 • kleine hoeveelheden pollen 
 • mineralen
 • sporen van schimmels 
 • bacteriën

 Bovendien kan het giftige stoffen van buitenaf bevatten, onder ander lood, asbestvezels en geringe hoeveelheden bestrijdingsmiddelen, die schadelijk zijn als je ze in grote hoeveelheden inademt. Een extra reden dus om ervoor te zorgen dat stof niet de overhand gaat nemen.

Wat kun je er aan doen? 

 • Stof regelmatig af. Doe dit met een vochtige doek om verspreiding van de stofdeeltjes te voorkomen.
 • Gebruik een stofzuiger met een luchtfilter.
 • Gebruik dekens, dekbedden en lakens die je bij een temperatuur van minimaal 60 graden kun wassen, zodat de mijten worden gedood en hun uitwerpselen geneutraliseerd.
 • Ventileer goed.
 • Was speelgoed regelmatig en zet het van tijd tot tijd een nacht in de vriezer om mijten te doden.
 • Vergeet niet af en toe het stof ónder je bed te verwijderen, dit kan echt ongezond zijn als het zich ophoopt.

Helaas ik kan het niet mooier maken dan het is. Af en toe moet je je ontdoen van al het stof in je huis. Voor je eigen, en voor de gezondheid van je gezin.

Te veel spullen om stofvrij te houden

Des te meer spullen in je huis aanwezig zijn, des te meer spullen je stofvrij moet houden. Dat kan behoorlijk overweldigend zijn, want waar begin je af te stoffen.

Doe het niet!
Zorg eerst dat je huis minder spullen heeft om af te stoffen en schoon te houden. Het scheelt je een heleboel werk en zeeën van tijd. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan zou je dit blog eens kunnen lezen om je op weg te helpen.

Wil je er meteen helemaal voor gaan en met mijn hulp? Doe dan mee met 365 dagen Van Rommel Naar Rust
Er is nu nog een spectaculaire aanbiedingsprijs! Meld je gauw aan!

 

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Wie slank wil zijn moet slim zijn! Met de tips van Eveline van 365 Dagen Slank lukt me dat iedere dag smile

Marja

volgt 365 Dagen Slank

Ik voel me sterker op het gebied van grenzen stellen. Mijn dienstbare kant is ook zakelijker geworden 😊

Lonneke heeft iets wakker gemaakt in mij, daar ben ik super blij mee.

Joyce

volgt 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Ik ben nu veel meer gemotiveerd en ik weet dat ik op de juiste weg ben. Er komen nu ook klanten gewoon naar me toe!

Veerle

volgt 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf

Vanaf middel april tot nu (2 juni) is er ruim 4 kilo af!

Chantal

volgt 365 Dagen Slank