7 Vragen over de magnetron versus de airfryer

Je weet vast wel dat je een magnetron gebruikt om je voedsel op te warmen en een airfryer als je je voedsel op een gezonde(re) manier wilt bereiden. Maar hoe werken ze eigenlijk? En wat zijn nu precies de voor- en nadelen van beide apparaten? Heb je wel een airfryer nodig naast een magnetron? In dit blog vertel ik je er alles over.

1. Hoe werkt een airfryer?

Airfryers zijn hele praktische apparaten die de afgelopen jaren steeds populairder zijn geworden. Het wordt vaak vergeleken met eten bereiden in een frituurpan, maar dan met hete lucht in plaats van hete olie. Stukken gezonder dus 😉

Want voedsel bereiden in een frituurpan is natuurlijk niet gezond. Alles wat je erin bereidt, neemt olie op en dus krijg je dat binnen als je dat voedsel eet (denk aan frites of snacks). Een airfryer is veel gezonder omdat er geen olie wordt gebruikt bij het bereiden van je voedsel. Sommige recepten adviseren wel om er een beetje olie aan toe te voegen. Dit is een kwestie van gewoon uitproberen.

2. Wat zijn de voor- en nadelen van een airfryer?

Het is handig om een beter beeld te krijgen van de voor- en nadelen van een airfryer. Ik som de belangrijkste hier op:

Voordelen:

 • Het is een gezonde manier om te koken omdat je (bijna) geen vet hoeft toe te voegen.
 • Je krijgt daardoor ook minder mogelijke transvetzuren bij verhitting.
 • Je krijgt minder calorieën binnen.
 • Je krijgt goed gebruind en knapperig eten.
 • Je kunt echt bijna alles bereiden in de airfryer.
 • Het schoonmaken van een friteuse kost meer tijd dan het schoonmaken van een airfryer.
 • Je hoeft geen vet weg te gooien dat het milieu kan verontreinigen.

Nadelen:

 • Een airfryer is kleiner dan een oven.
 • Voorverwarmen kan in sommige gevallen nodig zijn waardoor de bereiding langer duurt.

Wil jij samen met Sabine de airfryer verder gaan ontdekken? Doe mee! Meld je aan voor de cursus ‘365 Dagen Koken met de Airfryer. Een heel jaar samen op avontuur voor maar € 35,00. Inclusief 12 e-kookboeken, elke maand één: https://www.365dagen.com/365-dagen-koken-met-de-airfryer/

3. Hoe werkt een magnetron?

Een magnetron is een apparaat dat al lang geleden werd uitgevonden: namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een magnetron werkt door voedsel dat in het midden van het apparaat wordt gezet, bloot te stellen aan elektromagnetische straling in het microgolf-frequentiebereik.

In principe betekent dit dat een magnetron microgolfstraling opwekt en die als het ware op het voedsel ‘afschiet’. Deze microgolven dringen dan door tot de buitenste 3 centimeter van je voedsel en doen daar hun werk.

Voedsel dat met microgolven wordt verwarmd bevat zelf geen microgolven en er is dus geen sprake van straling zoals sommige mensen denken. Ook verandert de structuur van het voedsel niet in een magnetron, zoals ook wel wordt gedacht.

De straling in het apparaat wordt direct in warmte omgezet. Watermoleculen in het voedsel worden met een hele hoge frequentie aan het trillen gebracht en zo wordt het door de wrijving ervan verwarmd.

Hier en daar lees je dat voeding die je verwarmt in de magnetron zijn voedingswaarde zou verliezen. Uit onderzoek blijkt echter dat het verlies aan voedingswaarde van in de magnetron bereid of verwarmd voedsel ongeveer even groot is als dat van normaal koken in een met water gevulde pan op het fornuis. Dus je voeding behoudt in een magnetron gewoon zijn voedingswaarde.

4. Wat zijn de voor- en nadelen van een magnetron?

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van een magnetron:

Voordelen:

 • Over het algemeen snellere kooktijd.
 • Veiliger in gebruik want brand is uiterst zeldzaam bij magnetrons.
 • Een microgolfoven vermindert het energieverbruik.

Nadelen:

 • Voedsel wordt niet knapperig aan de buitenkant.
 • Eenzijdige functie: een gewone magnetron kan alleen voedsel opwarmen.
 • Voedsel wordt niet gelijkmatig verwarmd

5. Wat zijn de verschillen in gebruik?

De manier waarop de magnetron en een airfryer voedsel bereiden verschilt echt van elkaar. Het belangrijkste verschil tussen beide is de verwarmingstechniek.

De magnetron genereert microgolven, terwijl de airfryer convectiewarmte gebruikt. Met de magnetron worden microgolven opgewekt die de watermoleculen in het voedsel tot trilling brengen. Airfryers bevatten een verwarmingsspiraal die de lucht in het apparaat sterk opwarmt en daarmee ook het eten dat erin zit.

Het is zo dat voedsel bereid in een airfryer veel mooier bruint en bij goede bereiding lekker knapperig wordt. In een magnetron gebeurt dit niet.

De bereidingstijd van voedsel verschilt wel bij beide apparaten. In een magnetron wordt voedsel sneller gaar omdat het proces van verhitting door microgolven efficiënt is en snel gebeurt.

In een airfryer daarentegen moet de warmte tussen via de hete lucht worden overgebracht op het voedsel en dat duurt wat langer.

6. Welk apparaat past bij jou?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat de apparaten in de basis verschillende doelen hebben.

Snel eten opwarmen

Heb je een apparaat nodig dat je voedsel snel voor je opwarmt? Dan is een magnetron misschien de betere keuze voor jou. Magnetrons zijn vooral erg goed in het heel snel opwarmen van voedsel. Ook hebben deze apparaten meestal een zeer lange levensduur omdat er niet al te veel bewegende delen in zitten.

Gezond(er) eten bereiden

Ben je iemand die gezonder wil koken met minder toegevoegde vetten? Dan is een airfryer een goede keuze voor jou. Een airfryer kan echt veel dan je snacks gezonder bereiden.

Wil je precies weten wat je allemaal kunt bereiden met een airfryer? Lees dan zeker ook dit blog:

Wat kun je allemaal met een airfryer?

Kortom: beide apparaten vullen elkaar aan. Een airfryer is echt een geweldige aanvulling in je keuken! Als je echt aan de slag wilt met een gezondere bereiding van je voeding, dan is de aanschaf van een airfryer de moeite waard.

Naast de bereiding van gewoon eten kun je er ook uitstekend frites en snacks mee maken die lekker knapperig zijn en ook nog eens vele malen gezonder dan uit een frituurpan.

7. Kan de airfryer de magnetron vervangen?

Nee: een airfryer kan wel je oven vervangen, maar niet je magnetron. Sommige functies zijn wel vergelijkbaar, maar de airfryer kan het gemak en de snelheid van de magnetron niet evenaren.

Wil jij samen met Sabine de airfryer verder gaan ontdekken? Doe mee! Meld je aan voor de cursus ‘365 Dagen Koken met de Airfryer. Een heel jaar samen op avontuur voor maar € 35,00. Inclusief 12 e-kookboeken, elke maand één: https://www.365dagen.com/365-dagen-koken-met-de-airfryer/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust