7 tips om echt los te komen van je werk tijdens de vakantie

Kun jij je werk loslaten als je vakantie hebt? Zeker als je erg betrokken bent bij je werk en je collega’s, of zelfs een eigen bedrijf hebt, valt dat niet altijd mee. Of je nou 4 dagen naar Giethoorn gaat of 2 weken naar de camping in Zuid-Frankrijk, het is belangrijk om echt vakantie te vieren en te ontspannen. Ik heb 7 tips voor je, om echt los te komen van je werk en je welverdiende rust te krijgen.

1. Begin je vakantie met beweging

Omdat de meeste mensen vlak voor de vakantie erg druk zijn, is het lichaam gewend om flink energie te gebruiken. Als je gelijk in ontspanning gaat, voel je je letterlijk niet goed; doordat je lichaam de energie niet kwijt kan. Begin je vakantie daarom met bewegen. Zeker als je een lange reis achter de rug hebt. Plan meteen de eerste dag een lekkere wandeling in of doe je yoga-oefeningen op het terras of strand.

2. Kondig je vakantie aan

Laat in je omgeving, aan je collega’s en je team weten dat je met vakantie gaat. Als je een eigen bedrijf hebt, kun je het ook je klanten laten weten. Niks is vervelender dan een opdracht binnen te zien komen tijdens je vakantie, waar je nee op moet zeggen. Het is heel attent om ruim voor je vakantie aan je klanten en opdrachtgevers te laten weten dat je een tijdje ‘off-grid’ zult zijn. En of je voor je vertrek nog iets voor ze kunt doen 😊 Goed communiceren dat je afwezig bent zorgt er voor dat geen mens je zal lastig vallen tijdens je vrije dagen.

3. Zet je afwezigheidsassistent aan

In de meeste e-mailprogramma’s kun je de afwezigheidsassistent aanzetten. Zorg dat het een leuke boodschap is en niet zo’n saai standaard mailtje.

Bijvoorbeeld: Hallo! Wat leuk dat je mailt. Ik ga je mail zeker beantwoorden. Dat duurt op dit moment wel iets langer dan je van me gewend bent. Ik ben namelijk op vakantie tot (datum). Als het heel dringend is, dan kun je het beste even contact opnemen met [naam en telefoonnummer/e-mailadres collega]. Ik wens je een heerlijke zomer.

Of Beste lezer, Sorry, ik ben er niet. Ik vind het fijn dat je mailt, maar ben, zoals je ziet, even offline. (Iets met zon, zee, strand en een hangmat). Ik wens je een fijne dag!

4. Bewaak je grenzen

Ja, we weten dat het moeilijk is om de verbinding te verbreken met je werk. Maar in plaats van aan je telefoon te blijven plakken en e-mails en telefoontjes in de gaten te houden, stel ’s ochtends vroeg of ’s avonds een bepaald tijdstip in waarop je snel even door je Postvak IN loopt. Als je het werk of je bedrijf verlaat tijdens een bijzonder stressvolle tijd, overweeg dan om een bepaald half uur van je dag af te sluiten, zodat ze kunnen bellen en vragen kunnen stellen. Houd je dan aan je grenzen.

5. Neem een leesboek mee, in plaats van een leerboek

De verleiding is groot nog even dat marketingboek of managementboek in je koffer te stoppen, maar geloof me, dat ga je vast niet lezen. Vakantie is bedoeld om te ontspannen en pak die lekkere thriller of liefdesroman in om te lezen in je hangmat of strandstoel.

6. Geef toe aan vermoeidheid

Slaap veel als je voelt dat nodig te hebben. Slapen laadt op en koppelt je even af van alle prikkels. Dit is een fijne oefening voor het loslaten: Maak een klein ritueel voor jezelf waarmee je energetisch je werktijd afsluit en open komt te staan voor vakantie-energie. Dat doe je door letterlijk te zeggen: hierbij sluit ik de periode van werk-energie af en maak een handbeweging alsof je een boek sluit. En vervolgens zeg je: terwijl je met je handen een beweging maakt alsof je een boek opent: hierbij open ik de ontspannende energie van vakantie. Klinkt gek, maar probeer het maar eens. Het werkt!

7. Stop met je schuldig voelen

Je hebt je vakantie verdiend, dus laat je vrije tijd niet verloren gaan. Jouw vakantie is echt een investering in een meer ontspannen, meer productieve nieuwe jij. Heb jij sowieso moeite met je rust nemen, energie verdelen en ontspannen? Doe dan mee met 365 Dagen Geluk en Balans met de Maan. Dan gaan we samen aan de slag om alles uit je leven te halen.

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust