7 tips om echt los te komen van je werk tijdens de vakantie

Kun jij je werk loslaten als je vakantie hebt? Zeker als je erg betrokken bent bij je werk en je collega’s, of zelfs een eigen bedrijf hebt, valt dat niet altijd mee. Of je nou 4 dagen naar Giethoorn gaat of 2 weken naar de camping in Zuid-Frankrijk, het is belangrijk om echt vakantie te vieren en te ontspannen. Lonneke heeft 7 tips voor je, om echt los te komen van je werk en je welverdiende rust te krijgen.

1. Begin je vakantie met beweging

Omdat de meeste mensen vlak voor de vakantie erg druk zijn, is het lichaam gewend om flink energie te gebruiken. Als je gelijk in ontspanning gaat, voel je je letterlijk niet goed; doordat je lichaam de energie niet kwijt kan.

Begin je vakantie daarom met bewegen. Zeker als je een lange reis achter de rug hebt. Plan meteen de eerste dag een lekkere wandeling in of doe je yoga-oefeningen op het terras.

2. Kondig je vakantie aan

Laat in je omgeving, aan je collega’s en je team weten dat je met vakantie gaat. Als je een eigen bedrijf hebt, kun je het ook je klanten laten weten. Niks is vervelender dan een opdracht binnen te zien komen tijdens je vakantie, waar je nee op moet zeggen.

Het is heel attent om ruim voor je vakantie aan je klanten en opdrachtgevers te laten weten dat je een tijdje ‘off-grid’ zult zijn. En of je voor je vertrek nog iets voor ze kunt doen 😊

Goed communiceren dat je afwezig bent zorgt er voor dat geen mens je zal lastig vallen tijdens je vrije dagen.

3. Zet je afwezigheidsassistent aan

In de meeste e-mailprogramma’s kun je de afwezigheids assistent aanzetten. Zorg dat het een leuke boodschap is en niet zo’n saai standaard mailtje:

Hallo!
Wat leuk dat je mailt. Ik ga je mail zeker beantwoorden. Dat duurt op dit moment wel iets langer dan je van me gewend bent. Ik ben namelijk op vakantie tot (datum).Als het heel dringend is, dan kun je het beste even contact opnemen met [naam en telefoonnummer/e-mailadres collega].
Ik wens je een heerlijke zomer.

Of

Beste lezer,
Sorry, ik ben er niet. Ik vind het fijn dat je mailt, maar ben, zoals je ziet, even offline. (Iets met zon, zee, strand en een hangmat).
Ik wens je een fijne dag!

4. Bewaak je grenzen

Ja, we weten dat het moeilijk is om de verbinding te verbreken met je werk. Maar in plaats van aan je telefoon te blijven plakken en e-mails en telefoontjes in de gaten te houden, stel ’s ochtends vroeg of ’s avonds een bepaald tijdstip in waarop je snel even door je Postvak IN loopt.

Als je het werk of je bedrijf verlaat tijdens een bijzonder stressvolle tijd, overweeg dan om een bepaald half uur van je dag af te sluiten, zodat ze kunnen bellen en vragen kunnen stellen. Houd je dan aan je grenzen.

5. Neem een leesboek mee, in plaats van een leerboek

De verleiding is groot nog even dat marketingboek of managementboek in je koffer te stoppen, maar geloof me, dat ga je vast niet lezen.

Vakantie is bedoeld om te ontspannen en pak die lekkere thriller of liefdesroman in om te lezen in je hangmat of strandstoel.

6. Geef toe aan vermoeidheid

Slaap veel als je voelt dat nodig te hebben. Slapen laadt op en koppelt je even af van alle prikkels.

Dit is een fijne oefening voor het loslaten: Maak een klein ritueel voor jezelf waarmee je energetisch je werktijd afsluit en open komt te staan voor vakantie-energie.

Dat doe je door letterlijk te zeggen: hierbij sluit ik de periode van werk-energie af en maak een handbeweging alsof je een boek sluit.

En vervolgens zeg je: terwijl je met je handen een beweging maakt alsof je een boek opent: hierbij open ik de ontspannende energie van vakantie.

Klinkt gek, maar probeer het maar eens. Het werkt!

7. Stop met je schuldig voelen

Je hebt je vakantie verdiend, dus laat je vrije tijd niet verloren gaan. Jouw vakantie is echt een investering in een meer ontspannen, meer productieve nieuwe jij.

Heb jij sowieso moeite met je rust nemen, energie verdelen en ontspannen? Doe dan mee met 365 Dagen Meer Energie. Ik help je graag dagelijks hiermee.

Als je een eigen bedrijf hebt en je wilt meer energie in je bedrijf, dan is 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf iets voor jou.

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Wie slank wil zijn moet slim zijn! Met de tips van Eveline van 365 Dagen Slank lukt me dat iedere dag smile

Marja

volgt 365 Dagen Slank

Ik voel me sterker op het gebied van grenzen stellen. Mijn dienstbare kant is ook zakelijker geworden 😊

Lonneke heeft iets wakker gemaakt in mij, daar ben ik super blij mee.

Joyce

volgt 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Ik ben nu veel meer gemotiveerd en ik weet dat ik op de juiste weg ben. Er komen nu ook klanten gewoon naar me toe!

Veerle

volgt 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf

Vanaf middel april tot nu (2 juni) is er ruim 4 kilo af!

Chantal

volgt 365 Dagen Slank