7 strategieën voor het opruimen van rommel als je niet weet waar te beginnen

Als je niet weet waar te beginnen met opruimen, zijn hier 7 strategieën die je kunt gebruiken om vandaag nog te beginnen!
Elk van de strategieën die ik hieronder opsom zal in sommige omstandigheden werken, en in andere niet. Het hangt er echt van af wat de oorzaak is dat je in de eerste plaats vastloopt.
Daarom kun je, telkens als je even niet weet waar je moet beginnen, een van onderstaande strategieën gebruiken om motivatie op te doen om te beginnen en het groene licht aan te zetten voor je opruimproject.

1. Stel je prioriteiten: Doe eerst wat je het meeste dwarszit

Als elke kamer van je huis opgeruimd moet worden is de kans groot dat je besluiteloos blijft zitten en niets doet. Wat je nodig hebt is een plan van aanpak.

De eerste strategie is om te beginnen met de ruimte die je het meest irriteert. De kans is groot dat de kamer die je het meest stoort, er een is waar je veel tijd in doorbrengt. Het aanpakken van de grootste probleemplek kan je motiveren om door te gaan als je positieve resultaten ziet.

Bovendien is het resultaat heel bevredigend. Stel je voor dat die kamer, waar je elke dag bent, straks netjes en schoon is? Je zult er elke dag tevreden naar kunnen kijken.

2. Neem kleine stapjes bij het opruimen van rommel

Dat je het moeilijkste gebied kiest om als eerste aan te pakken, betekent niet dat je de hele zaak in één keer moet aanpakken.
Kies een moment van de dag waarop je veel energie hebt, pak je timer, zet wat motiverende muziek op en pak één klein deel van die kamer aan.

Probeer bijvoorbeeld niet de hele keuken in één keer aan te pakken. Je zult alleen maar overweldigd raken en een nog grotere puinhoop creëren. Je hebt vast niet genoeg energie om alles in een keer op te ruimen. Kies in plaats daarvan één lade of kast, of zelfs één plank in één kast, en begin met alleen dat. Al is het maar elke dag één ding.

Wat je niet moet doen is eerst een klein deel van één kamer aanpakken, en dan weer een deel van een andere kamer. Blijf in die ruimte opruimen tot alles klaar is en ga dan pas naar een andere kamer. Anders heb je nooit het gevoel dat je vooruitgang boekt, en dat werkt demotiverend.

Als je eenmaal een kamer gekozen hebt, blijf er dan tot hij klaar is, ook al moet je hem, bijvoorbeeld, in 15 korte sessies achter elkaar opruimen in de loop van twee weken. Kies je eenmaal een lade of kast om mee te beginnen, ga dan gewoon vanaf die plek systematisch door de kamer, zodat je niets overslaat of rommelige plekjes mist.

3. Deel je opruimdoel met anderen die jou er aan kunnen houden

Soms is een belofte aan jezelf dat “ik dit jaar mijn huis ga opruimen!” niet genoeg. Je gaat op den duur vast en zeker smoesjes verzinnen. Je hebt het immers druk en er gebeurt van alles in je leven die ook je aandacht nodig hebben.

Als je het opruimproject echt serieus neemt, vertel dan een vriendin of geliefde over je doel en vraag hem of haar om je verantwoordelijk te houden.
Psychologisch gezien is de kans klein dat je ze wilt teleurstellen en dat je begint aan het opruimen van de rommel zoals je jezelf beloofd had.

4. Vraag een vriendin of familielid om je te helpen en aan te moedigen

Als je niet kunt beslissen wat je wegdoet, vooral om emotionele redenen, kan het heel nuttig zijn om een vriendin of familielid te vragen je te helpen bij het besluitvormingsproces.

Het kan heel ontmoedigend zijn om verlamd door besluiteloosheid in je rommelige kamer te zitten. Soms is het nuttig om een neutraler en minder emotioneel standpunt te horen om je in de goede richting te leiden.

Geloof me, de eerste paar beslissingen in elke opruimsessie zijn het moeilijkst. Na een tijdje begin je te genieten van het proces van loslaten, en het kan heel bevrijdend gaan voelen! Laat je vriendin je over die hobbel heen helpen om jou in de ‘weggooistand’ te krijgen.

Bovendien kan zij je weer op het rechte pad zetten als jij weer melancholisch door je dagboeken of fotoalbums gaat zitten bladeren.

5. Zie je je eigen rommel niet meer? Neem een foto

Soms is het probleem dat je al zo lang met je rommel en spullen leeft dat je het niet meer ziet. Je hebt vast wel eens gehoord dat je door je huis moet lopen en kijken alsof je een bezoeker bent, om het huis door de ogen van anderen te zien.

Ja, soms werkt dat, en soms lukt het gewoon niet. Is het je opgevallen dat telkens als je naar een foto van jezelf of iemand anders in je huis kijkt, je alle rommel op de achtergrond opmerkt? Vervelend, of niet?

Nou, gebruik deze ergernis in je voordeel, en maak een foto van de ruimte die je moet opruimen. Op de een of andere manier kunnen je hersenen de probleemgebieden dan net wat duidelijker “zien”, en kun je je aanvalsplan ontwikkelen.

6. Bedenk een beloning voor jezelf voor het opruimen van rommel

Was je super-gemotiveerd aan het begin van een opruim sessie, en tegen het eind voelde je je ontmoedigd en wilde je de handdoek in de ring gooien?

Om dit veel voorkomende probleem te vermijden, bedenk je een beloning voor jezelf voor het klaar krijgen van de klus, of in ieder geval een grote stap ervan.
Dit geeft je iets om naar uit te kijken, en maakt het waarschijnlijker dat je doorgaat. Zorg er alleen voor dat je beloning niet nog meer troep in huis brengt! De beloning is dus bij voorkeur niet shoppen 😉

7. Pak een timer en begin gewoon!

Als laatste, maar zeker niet het minste, is het probleem soms gewoon de motivatie om te beginnen.
De eerste twee minuten van elke taak zijn het moeilijkst, dus als je echt gedemotiveerd bent of niet kunt beslissen wat je gaat doen, begin dan gewoon!

Zet vijf minuten op je keukenwekker of timer op je telefoon en neem je voor om het zo lang te doen. Je zult verbaasd staan hoe gemakkelijk het kan zijn om nog wat langer door te gaan als de timer eenmaal afgaat.

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar. We gaan er gewoon samen voor!!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust