7 praktische tips voor stralend schone gordijnen

Vind jij mooie gordijnen in huis ook zo belangrijk? Gordijnen beschermen je niet alleen tegen de zon, maar geven je huis ook een warm en gezellig karakter. Om zo lang mogelijk van je gordijnen te kunnen genieten, kun je ze het beste goed verzorgen. In dit blog deel ik een aantal praktische tips voor stralende schone gordijnen in je huis.

Gordijnen in huis

Gordijnen in allerlei kleuren en maten maken je huis vaak een stuk gezelliger. Ook beschermen ze je meubels en andere spullen tegen de zon. Daarnaast houden ze nieuwsgierige blikken van buren of voorbijgangers lekker buiten.

Maar na verloop van tijd vangen de gordijnen ook stof, pollen en ander vuil op dat door het raam naar binnen komt. Ook van binnenuit worden ze vuil, onder meer door het koken (vuil en vet) of door nicotine (als je rookt).

1. Hoe vaak moet ik gordijnen wassen?

De manier om je gordijnen mooi en fris te houden is door ze van tijd tot tijd te wassen. Wist je dat mensen vroeger de gordijnen heel vaak wasten? Het was bijna een dagelijkse taak en ze deden het met de hand; daar moeten we nu niet meer aandenken …

In principe is het voldoende om je gordijnen twee keer per jaar te wassen. Meestal worden de gordijnen tijdens de voorjaarsschoonmaak weggehaald en gewassen, en dan in de herfst nog een keer.

Rokers of gebruikers van een kachel of open haard moeten de gordijnen vaker wassen omdat ze sneller vies worden. Dat geldt ook voor gordijnen die in je keuken hebt hangen of gordijnen die aan ramen hangen langs een drukke straat. In dit geval is het slim om ze vier keer per jaar te wassen.

2. Goede voorbereiding

Haal de gordijnen pas vlak voor het wassen van de roede om te voorkomen dat ze te erg kreuken. Schud ze dan buiten goed uit. Zo voorkom je dat een deel van het vuil in de machine meekomt. Alle haakjes, rolletjes en andere dingetjes waarmee de gordijnen worden opgehangen en die je niet (gemakkelijk) kunt verwijderen, kun je laten zitten als het om gordijnen van stevige stof gaat.

Bij tere gordijnen moet je liefst alle onderdelen eerst handmatig verwijderen om schade aan de gordijnen tijdens het wassen te voorkomen. Zijn je gordijnen teer en kun je de onderdelen niet (gemakkelijk) verwijderen? Doe dat het bovenste deel van het gordijn uit voorzorg in een wasnetje. Je kunt het ook in een panty stoppen. Zo raakt het gordijn niet beschadigd.

Een te vol geladen wasmachine zorgt voor veel kreukels in je gordijnen: voorkom dat. Laad je wastrommel daarom maximaal voor een derde vol met gordijnen om die vervelende kreukels te voorkomen en het wasresultaat te verbeteren.

3. Kies het juiste wasprogramma

De meeste gordijnen kunnen tegenwoordig zonder problemen in de wasmachine gewassen worden. Niet elke wasmachine heeft een speciaal programma voor gordijnen. Maar dat is geen probleem; houdt je gewoon aan de wasvoorschriften van de fabrikant.

Je kunt gordijnen over het algemeen prima wassen op 30 graden. Zet het centrifugetoerental op 400 – 800 toeren; nooit hoger.  Gebruik voor gordijnen nooit het spaarprogramma van je wasmachine. Dat veroorzaakt veel kreukels door de geringere watertoevoer en dat wil je zeker niet hebben.

Ben je die rommel en onrust in je huis zat? Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje. Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

4. Kies het juiste wasmiddel

Niet alleen het passende wasprogramma is belangrijk, maar ook het juiste wasmiddel. Gordijnen heb je in allerlei verschillende soorten, kleuren en maten. Afhankelijk van of je witte vitrages of gekleurde overgordijnen wast, heb je verschillende wasmiddelen nodig.

Witte gordijnstof was je met een gewoon wasmiddel voor witte was dat lichte bleekmiddelen en optische witmakers bevat; een fijnwasmiddel is niet nodig. Overgordijnstoffen was je liever met een mild wasmiddel om de kleuren te beschermen. Er zijn ook speciale wasmiddelen verkrijgbaar voor gordijnen die geschikt zijn om vergeling en grijze waas weg te werken.

Extra tip: Zelfs als je normaal geen wasverzachter gebruikt vanwege zacht water, is het gebruik ervan zeker wel zinvol bij het wassen van je gordijnen. Daarmee worden kreukels verminderd. Ook verminderd de statische lading door de wasverzachter. Hierdoor zullen de gordijnen minder stof aantrekken zodra ze weer opgehangen zijn.

5. Maak verkleurde gordijnen schoon met zuiveringszout

Als je je gordijnen een tijdje niet gewassen hebt of ze zijn vergeeld, dan kun je ze ook wassen met zuiveringszout (= baking soda). Dit is een echte allrounder in het huishouden en een goedkoop alternatief voor gordijnwasmiddelen. Voeg een tot twee eetlepels toe aan het waspoeder of voeg het direct toe bij de gordijnen in de trommel.

Als je gordijnen erg vuil zijn, kun je ze ook voor het wassen in een bad met warm water en een paar lepels zuiveringszout dompelen en ze daar een nachtje in laten weken. De volgende ochtend zie je dat het water van kleur veranderd is: je gordijnen zijn nu al een stuk schoner. Was ze vervolgens op het geadviseerde programma.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen met baking soda? Lees dan zeker ook dit blog: https://www.365dagen.com/wat-kun-je-allemaal-doen-met-baking-soda-25-handige-tips/

Extra tip: Als je de kleur van je gordijnen iets wilt opfrissen, voeg dan een scheutje appelazijn aan de was toe. Azijn maakt de vezels glad en laat de kleur mooi glanzen. Test vooraf wel even de kleur van je gordijn op een onopvallende plek om te zien of de stof het azijnzuur goed verdraagt.

6. Voorkom kreukels

Om te voorkomen dat je gordijnen na het wassen kreuken, moet je ze zo snel mogelijk uit de machine halen en ze vochtig ophangen. Dat is de allerbeste manier. De dunne stoffen drogen dan snel aan de lucht zonder te kreuken.

Lichte gordijnen hebben de neiging snel te kreuken. Je kunt bijzonder lichte gordijnen eventueel iets verzwaren met wasknijpers. Zo hangen ze goed uit en drogen ze vanzelf zonder te kreuken. Ook kun je ze na het ophangen even gladstrijken met het stoom van een stoomstrijkijzer waarbij je niet direct in contact komt met het gordijn, maar er langsheen gaat.

Extra tip: Doe je gordijnen nooit in de droger. Dit beschadigt niet alleen de stof, maar zorgt ook voor lelijke kreukels die je er vervolgens bijna niet uit krijgt.

7. Laat je gordijnen aan de lucht drogen

Hang je gordijnen bij voorkeur direct op zodra het programma van je wasmachine is afgelopen. Dan zijn ze goed vochtig en zwaar waardoor ze goed kunnen uithangen als je ze hebt opgehangen. Dat geldt zeker voor de zwaardere (over) gordijnen.

Als je de gordijnen ophangt terwijl ze nog vochtig zijn, leg dan wat handdoeken of krantenpapier onder de stof om eventuele druppels op de vloer op te vangen. Een open raam in de zomer of de verwarming extra aan in de winter versnellen het droogproces van je gordijnen.

Extra tip: Leg je gordijnen bij het ophangen niet op de vloer, want dan trekken ze meteen nieuw vuil aan. Het is beter om gordijnen met zijn tweeën op te hangen. De ene staat op de ladder en rijgt het gordijn weer aan de gordijnroede en de ander houdt de stof voorzichtig omhoog.

Zo heb je weer een stralende en gezellige look in je huis met je schone en frisse gordijnen!

Hou jij ook van een fris opgeruimd huis? Maar heb je moeite met prioriteiten te stellen waar je moet beginnen, begin dan gewoon ergens. Er is geen goede of foute plek om te beginnen. Zet kleine stapjes. Doe elke dag één ding. En als je echt vast zit, en alles zit je tegen, dan kun je meedoen met een plan dat ik gemaakt heb.

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje. Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden. We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar! https://www.365dagen.com/365-dagen-rommel-naar-rust/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust