7 Handige hacks om je keuken schoon en fris te houden

Je keuken is een plek waar je dagelijks aan het werk bent. Omdat je je pannen, keukenapparaten en dergelijke dagelijks gebruikt, is het belangrijk om die goed schoon te houden. Je kent vast alle gangbare manieren om dit te doen. In dit blog deel ik wat verrassende manieren waarop je het ook kunt doen.

Een schone keuken

1. Je aangekoekte pannen schoon krijgen

Hier zijn veel hacks voor die werken. Dit zijn de hacks die voor mij het beste werken.

Bij flink aangekoekte pannen spuit je de binnenkant van de pannen flink in met ovenreiniger. Laat dit 10 minuten staan. Spoel ze uit en was ze af. Alles gaat er vervolgens gemakkelijk af en je pannen zijn weer blinkend.

Geen ovenreiniger in huis? Probeer het eens met droger-doekjes. Een vreemde combi: maar het werkt 😉 Vul je pan met kokend water. Leg er een drogerdoekje in en laat water helemaal afkoelen. Tenslotte laat je het water uit de pan lopen en veeg je het met het doekje zo schoon. Was nu de pan af en hij ziet er weer uit als nieuw.

Je kunt bij ernstig aangekoekte pannen ook kokend water in de pan gieten en er een vaatwastablet in doen. Laat het water helemaal afkoelen en was de pan daarna af.

2. Je waterkoker reinigen

Heb jij ook weleens schilfertjes in je theewater zitten? Dat is kalk dat vrijkomt uit je waterkoker. Het is belangrijk eens in de zoveel tijd je waterkoker te reinigen. Daar zijn allerlei middeltjes voor en je kunt het ook uitkoken met azijn. Maar ik heb twee andere hacks die ik graag met je deel.

Wil je geen chemische middelen gebruiken om het te reinigen? Ga dan voor citroenschijfjes. Pak een citroen en snijd die in 6 plakjes. Doe water in de koker en voeg 3 citroenschijfjes toe. Kook het water.

Als het kookt, laat je het afkoelen. Is het water helemaal afgekoeld? Spoel de waterkoker dan uit. Vervolgens herhaal je dit nog een keer met de resterende citroenschijfjes. Weer laten koken en laten afkoelen. Vervolgens gooi je het afgekoelde water weg. Spoel de waterkoker nu een paar keer goed uit met heet water.

Tenslotte laat je 2 keer een waterkoker vol koken en gooi je dat water weg. Zo voorkom je dat je water een citroensmaak houdt.

Een andere hack is preventief bedoeld tegen kalk en is wat apart, maar het werkt goed. Hiervoor heb je namelijk schelpen nodig. Zorg ervoor dat die helemaal schoon zijn. Leg de schelpen dan in je waterkoker. Je kunt ze er gewoon in laten liggen. Eventuele kalk zet zich nu niet af op je waterkoker, maar het hecht aan de schelp(en). Dat betekent dat je waterkoker zelf kalkvrij blijft. Vervang de schelpen wel regelmatig om de paar maanden.

3. Je oven reinigen

Voor je oven doet de ovenreiniger waarschijnlijk goed zijn werk. Maar er zijn ook andere manieren om je oven mooi schoon en fris te houden. Zeker als de oven erg vies en vettig is.

Zo is groene zeep een goed middel bij sterk vervuilde ovens. Smeer of spray het op alle vlakken in de oven. Laat het intrekken. Het werkt extra goed als je ook een bakje met een scheut ammoniak in de oven zet. Laat dit alles een nacht lang goed intrekken.

De volgende dag haal je het bakje ammoniak eruit en reinig je alle oppervlakken met een vochtige doek. Spoel die regelmatig uit. Je haalt alles nu eenvoudig zonder schuren weg en je oven ziet er weer uit als nieuw.

Heb je de oven net gebruikt en is die goed vies geworden? Dan is het slim om er meteen een ovenschaal in te plaatsen. Doe daar warm water met een paar dikke schijven citroen in. Laat dit vervolgens met de oven nog aan 20 minuten erin staan. Dit zorgt ervoor dat het vuil en vet in de oven losweekt, waardoor je het daarna gemakkelijk kunt verwijderen en verder schoon kunt maken.

4. Je afzuigkap schoonhouden

Hoe vaak maak jij je filters van je afzuigkap schoon? Dit is een plek waar zich veel vet en vuil verzameld. Geen smakelijke gedachte dat je pannen met heerlijke gerechten hier pal onder staan …

Afhankelijk van hoe groot je filters zijn, kun je het volgende doen.

Bij kleinere filters kun je ze uitkoken. Pak je allergrootste pan, vul die met water en voeg een beetje baking soda toe. Leg nu voorzichtig de filters in je pan. Schrik niet: het kan door de baking soda wat gaan bruisen, maar dat kan geen kwaad. Laat ze er even inzitten en haal ze er na een minuut of 2 weer uit. Spoel ze goed af en ze zijn weer blinkend schoon.

Grotere filters kun je gewoon in de vaatwasser zetten. Plan het liefste eens per maand in om dit te doen. Zo houd je je afzuigkap schoon en je eten fris 😉

5. Je magnetron schoonhouden

De magnetron is vaak een vergeten kindje als het om schoonmaken gaat. Terwijl die over het algemeen vaak wordt gebruikt. Er bevinden zich veel bacteriën in een magnetron.

Die heb je in een handomdraai binnen 2 minuten verwijderd. Pak hiervoor een spons (zonder metaal) en maak die goed vochtig. Leg de spons op een bordje in de magnetron en zet die ruim 2 minuten lang aan op de hoogste stand. Haal de spons daarna uit de magnetron. Pak een vochtige doek en boen de binnenkant van de magnetron schoon. Droog de magnetron daarna van binnen met een doekje: klaar ben je.

Een frisse keuken

Nu alles schoon is, wil je ook dat het lekker fris ruikt in je keuken. De vuilnisbak en de vaatwasser zijn plekken die soms een onaangename geur kunnen verspreiden. Ook daar heb ik hacks voor.

6. Nare geurtjes van je vaatwasser voorkomen

Je kent die vieze, muffe geur wel die je vaatwasser soms kan verspreiden. Je hebt natuurlijk van die verfrissers die je erin kunt hangen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Doe bijvoorbeeld een paar schijfjes citroen in je vaatwasser. Leg ze onderin. Dit zorgt voor een frisse geur en je glaswerk gaat hiervan ook prachtig stralen. Citroen voorkomt schimmelvorming en werkt bacteriën tegen. Wel na een wasbeurt die schijfjes er weer uithalen. Doe dit eens in de maand.

Een andere optie is om baking soda te gebruiken. Dit handige middeltje dat je voor veel dingen kunt inzetten, doet zijn werk ook goed voor je vaatwasser. Zorg dat je vaatwasser leeg is. Doe twee grote eetlepels baking soda in je vaatwasserbakje. Zet de vaatwasser nu aan. Als hij klaar is, is ook de onaangename geur  verdwenen. Ook dit kun je eens in de zoveel tijd doen.

7. Nare geurtjes uit je vuilnisbak voorkomen

Herken je dat? Dat de inhoud van je vuilnisbak al is weggegooid, maar dat het nog steeds onaangenaam ruikt? Dan is bijvoorbeeld het geval bij knoflook of bij de inhoud van een asbak. Die geuren blijven erg hangen in de plastic bak. Was de bak met een schoonmaakmiddel uit. Droog hem goed af.

Je kunt nu een vuilniszak in de bak plaatsen en in de lege zak 3 keer met een parfumverstuiver spuiten. Kies wel voor een frisse geur die niet te zeer overheerst.

Een andere optie is om te werken met aromatische oliën. Daarmee kun je ook langdurig zorgen voor een frisse geur. Kies bijvoorbeeld lavendel, citroen of munt. Pak een bolletje watten en verdeel er een paar druppels olie op. Leg het bolletje vervolgens onder in een schone afvalzak. Een frisse geur is nu gegarandeerd.

Probeer de hacks eens uit en kijk wat goed en prettig voor je werkt.

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en na verloop van tijd je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar. We gaan er gewoon samen voor!!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust