5 tips om je afslankpoging deze keer wél vol te houden

Dieetpogingen mislukken zo vaak dat 2/3 van de afslankers niet eens meer weet hoeveel dieetpogingen ze gedaan hebben.

Eveline van de Waterlaat is diëtist en dieetpsycholoog en heeft een drukke praktijk. Als ze vrouwen in haar praktijk vraagt welke diëten ze al geprobeerd hebben krijgt ze standaard als antwoord; ‘’Je kunt beter vragen welk dieet ik nog niet geprobeerd heb!’’

We beginnen vaak vol goede moed op maandag met een nieuwe afslankpoging, maar voordat we het weten hebben we de eerste uitglijder al te pakken. Een collega die trakteert, een verjaardag met lekkere hapjes, een borrel of een stuk chocolade dat nog in de kast lag. En voor je het weet is ook deze afslankpoging weer mislukt. En dat is jammer, want dit wordt door veel vrouwen gezien als een bevestiging dat ze een mislukking zijn en dat het hen nooit gaat lukken.

Gebrek aan doorzettingsvermogen en wilskracht
‘’Ik heb voor het schrijven van mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’ een onderzoek gedaan waarin ik aan vrouwen vroeg waar het vaak mis ging bij het afvallen en op gewicht blijven. Gebrek aan doorzettingsvermogen en wilskracht werden het meest genoemd als reden van het mislukken van een afslankpoging.’’

Het goede nieuws is volgens Eveline dat je vaak al beschikt over voldoende wilskracht en doorzettingsvermogen, maar dat je er anders mee om moet gaan. We besteden namelijk veel te veel wilskracht en doorzettingsvermogen aan de verkeerde dingen of dingen die we hadden kunnen voorkomen.

Er zijn namelijk technieken die ervoor zorgen dat je veel minder wilskracht en doorzettingsvermogen nodig hebt. Waardoor je de wilskracht en doorzettingsvermogen kunt gebruiken voor de momenten die echt belangrijk zijn.

Eveline geeft je 5 tips die je hierbij helpen.

 1. Onderzoek wat jouw ongemerkte kilo knallers zijn
  Ongemerkte kilo knallers zijn van die kleine dingen waarvan je niet eens doorhebt dat ze enorm veel calorieën en/of suiker bevatten. Dit soort kleine dingen kunnen het verschil maken tussen aankomen en afvallen. Als je geen resultaat ziet of voelt is het op ten duur heel moeilijk om gemotiveerd te blijven. Eveline adviseert daarom regelmatig een app, zoals MyFitnessPal, bij te houden. Je zult dan heel snel herkennen wat jouw ongemerkte kilo knallers zijn. Kiloknallers die Eveline regelmatig tegenkomt in haar praktijk zijn bijvoorbeeld Ice tea green (4,5 klontje suiker per flesje) en oploskoffie met een smaakje, zoals latte karamel (3 klontjes suiker per kopje).
 2. Focus niet alleen op het resultaat op de weegschaal
  We zijn geneigd om alleen te focussen op het resultaat dat de weegschaal aangeeft. Maar dit resultaat varieert nogal eens, bijvoorbeeld omdat je meer vocht vasthoudt. Door je alleen op de weegschaal te focussen vergeten we dat we veel meer successen behalen. Bijvoorbeeld; dat je ‘nee’ hebt durven zeggen tegen je schoonmoeder die maar bleef aandringen om wat lekkers te nemen of dat je toch bent gaan sporten terwijl je eigenlijk geen zin had. Maak daarom een lijstje met al je successen, groot en klein. Bekijk dit lijstje op momenten dat je even een boost nodig hebt.
 3. Plan vooruit
  Het klinkt saai en heel voor de hand liggend. Maar toch ziet Eveline het hier in de praktijk vaak mis gaan. Doordat we ons onvoldoende voorbereiden op wat er gaat komen worden we vaak overvallen en is de kans groot dat je ongezonde keuzes maakt. Denk maar eens aan het moment waarop je thuis komt na een drukke dag en enorme honger hebt. Je trekt de koelkast open en er ligt niets. Je hebt nu de keuze om naar de supermarkt te gaan of snel even wat af te halen. Je hebt enorme honger, dus de kans is groot dat je even snel wat fastfood gaat afhalen. Als je voorbereid bent kun je dit soort situaties heel gemakkelijk voorkomen.
 4. Slaap je slank
  Bij afvallen denken we vaak aan anders eten en meer bewegen, maar wist je dat een goede nachtrust net zo belangrijk is? Volgens onderzoek zou je gemiddeld zelfs 385 calorieën per dag meer eten wanneer je slecht hebt geslapen. Dat komt overeen met ongeveer 4,5 boterham. Je bent dus veel beter in staat om verleidingen te weerstaan wanneer je uitgeslapen bent. Dit geldt ook als je een licht chronisch slaap tekort hebt, dus niet alleen als je een enorm slaapprobleem hebt. Maar liefst 1/3 van de Nederlanders kampt met slaaptekort. De kans is dus groot dat jij hier ook last van hebt.
 5. Doe het samen
  Samen afvallen is niet alleen veel leuker en gezelliger, maar geeft je doorzettingsvermogen ook een enorme boost. Op moeilijke momenten heb je iemand nodig die je even een hart onder de riem steekt en jouw stok achter de deur is. Je kunt elkaar op deze manier motiveren en inspireren. Vind je de stap naar één op één begeleiding nog te groot dan kan een online programma met een Facebookgroep met gelijkgestemden ook een optie zijn.

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust