5 Ultieme tips om te stoppen met je huis te vullen met rommel

Ineens is het er: Rommel! Het bekruipt je gewoon als je even niet oplet. Je bedenkt je dat je huis tot de nok gevuld is met spullen. Het neemt zomaar alle ruimte over en voor je het weet vraag je je af “Waar komt dit spul vandaan?”. Herken je dat?

Soms heb je geen idee waar het vandaan komt

In een huishouden met meer huisgenoten heb je soms geen idee waar alle spullen vandaan komen. Cadeautjes, souvenirs, sentimenteel spul, we bewaren het allemaal. En vaak vinden we het niet eens echt leuk. Knutsels van de kinderen, gebruiksaanwijzingen van apparaten die je niet meer hebt, zegels voor een spaaractie van een jaar geleden. Een paar afgeprijsde schoenen, een raamwisser omdat het zo handig leek, onhandige mokken omdat iemand ze weg wou gooien, een stoomreiniger omdat ‘ie absurd goedkoop was.

“Waarom?!”

Omdat we ons schuldig gaan voelen als we er afstand van doen.

Stel je voor dat …

  • oma op bezoek komt en haar spuuglelijke vaas staat niet meer op de kast.
  • dat ik vergeet hoe verliefd we waren toen we deze houten olifant kochten tijdens onze allereerste vakantie samen.
  •  ik ooit nog eens een jurk vind bij die goedkope schoenen.
  • Truusje over twintig jaar vraagt naar haar allereerste tekening van de basisschool.
  • het wel lukt om die raamwisser te gebruiken zonder allerlei stunts uit te halen.
  • mijn vriendin komt koffie drinken en ineens de kopjes mist, die ze me voor mijn verjaardag gaf.
  • ik ooit nog een stoomreiniger nodig heb … of iemand anders
  • iemand nog zo’n apparaat heeft en de gebruiksaanwijzing kwijt is?

“Serieus?”

Nee, die zegels en gebruiksaanwijzingen ben je gewoon vergeten uit te zoeken. Het ligt er en het ligt er maar. Je propt gewoon alles in die ene la, omdat je niet weet waar je ermee heen moet.

Dat cadeau kun je wegdoen als je het niet mooi (meer) vindt

Een cadeau dat vaak wordt gegeven als verplichting, als kleinigheid of uit dankbaarheid. Er zit geen dieperliggende gedachte achter of een emotionele waarde. Vaak heeft de gever het snel aangeschaft en weet niet eens meer wát het was, dat hij of zij je gaf. Weet jij nog wat je tante Annie drie jaar geleden op haar verjaardag gaf?

Laten we stoppen het huis te vullen met rommel en chaos

De enige manier om deze cyclus te doorbreken en te voorkomen dat spullen de overhand nemen in je huis, is leren ‘nee’ te zeggen. Zeg nee tegen rommel, voordat het zelfs maar in de buurt komt. En ik geef toe, dat kan af en toe moeilijk zijn, want hoe doe je dat dan met die uitverkoop? Al die verkooptechnieken, die je vertellen dat ‘eenmalig’ is en maar ‘beperkt’ te koop is. “Op is op!” Die koopjes wil je niet missen natuurlijk, ook al heb je het helemaal niet nodig. Of je schoonmoeder die weer  met allemaal prul speelgoed aan komt zetten wat na 1 keer spelen kapot is.

Leer “nee” te zeggen

Loslaten is de clue. Laat de impuls om te kopen, wanneer die verkoop-magie invloed op je heeft, los. Als je ‘nee’ wilt zeggen tegen rommel, moet je écht heel goed overwegen of de aankoop de moeite waard is. Ga je het item gebruiken? Hoe vaak? Wordt je er wijzer van? Beslis zorgvuldig of het de ruimte in je huis waard is.

Allereerst moet je een aantal slechte gewoontes resetten en er goede van maken. Dit betekent dat je grenzen moet stellen of zelfs dat je een maand lang geen dingen koopt. Op die manier kun je je positieve verandering een echte vliegende start geven. Het is een geweldige manier om je slechte koop gewoonten te onderzoeken (houd je het vol?) en jezelf weer op het goede spoor te krijgen.

Maar daarnaast zijn er nog een paar andere tactieken die je kunt toepassen, die je kunnen helpen voorkomen je huis te vullen met rommel. De volgende vijf tips helpen je al vóór je een voet in de winkel zet en ook als je er al bent.

5 Ultieme tips

Tip 1 Heb je het echt nodig?

Als een item op is of er een behoefte ontstaat naar bepaalde spullen, bepaal dan eerst of het iets is dat je echt nodig hebt. Heb je een alternatief? Kun je iets aanpassen, zodat het ook voldoet?

Tip 2 Weet je zeker dat je het niet al hebt?

Soms koop je iets nieuws terwijl je het gewoon hebt, maar je weet niet waar! “Bedankt chaos!” Zorg er daarom voor dat je georganiseerd leeft en georganiseerd bént, ook in je hoofd. Soms weet je niet eens dat je het hebt, omdat al je rommel al zo lang op een chaotische plek verzameld ligt en je al jarenlang niet de moed hebt om het op te ruimen. Zorg ervoor dat je de spullen die je hebt, terug kunt vinden wanneer je het nodig hebt.

Tip 3 Maak een lijstje met wat je nodig hebt voordat je naar de winkel gaat

Weet je zeker dat je het a. nodig hebt en b. niet in huis hebt, ga dan naar de winkel met een heus plan. Schrijf een lijst met wat je nodig hebt en houd je er aan. Juist ja; een boodschappenlijst. Dat is namelijk meer dan ‘maar een boodschappenlijst’. Als we onze behoeften opschrijven voordat we ze kopen, kunnen we pauzeren en nadenken over elk item en waarom we het echt nodig hebben. Als je niet eens de moeite wilt doen om het artikel op te schrijven, moet je het dan überhaupt wel kopen? Is het dan wel zo belangrijk?

Tip 4 Neem niet meer geld mee naar de winkel dan je nodig hebt

Als dat boodschappenlijstje je er niet van weerhoudt om af te dwalen en toch ook andere spullen te kopen, probeer dan om alleen het bedrag van de aankoop mee te nemen. En ook niet stiekem je pinpas in je jaszak steken. Alleen het contante geld. Als je dan de winkel binnenloopt weet je dat je alleen dát geld uit kunt geven.

Tip 5 Ga een tijdje gewoon niet naar de winkel

Als de vier bovenstaande tips niet lukken, moet je een tijdje niet gaan en niets kopen. Je weet nu wat je aankan, je hebt het onderzocht zoals ik eerder al vermeldde. En bovendien weet je nu welke winkels jeuk in je handen veroorzaken. Gewoon niet gaan, dat meen ik echt. Waarom zou je jezelf in een positie plaatsen om te falen, terwijl je zo graag minder rommel wilt, maar de verleiding niet kunt weerstaan. Dat is hetzelfde wanneer je een koekje voor je op tafel legt en heel graag gewicht wilt verliezen. Plaag jezelf niet.

Blijf standvastig en houd je aan de lijst

We kopen allemaal dingen die we niet nodig hebben. Als je geen ruimte in je huis hebt om het op te slaan, als je het nu niet nodig hebt, en als het alleen maar bijdraagt aan nog meer rommel en chaos, helpt het je dan echt?

Houd je bij het winkelen aan je plan. Het helpt je te stoppen het huis te vullen met rommel. Het is een uitdaging, ik weet het, maar je kunt het!

Werd je een beetje nerveus van tip 2. Weet je dat je huis vol staat met spullen die je dubbel hebt gekocht terwijl je er maar een nodig hebt?
Ik kan je helpen om je huis op te ruimen met 365 Dagen van Rommel naar Rust.
Want echt, opruimen brengt rust. Je hoeft het niet alleen te doen ik help je, iedere dag, stap voor stap. Want je hoeft echt geen grote blokken in je agenda te zetten met ‘opruimen’ om orde te scheppen in de chaos.

De eerste 50 deelnemers mogen starten voor het early bird tarief. Kijk snel op https://www.365dagen.com/365-dagen-rommel-naar-rust/

Schrijf je snel in!

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust