5 praktische tips voor het opruimen van de kinderkamer  

Als volwassene weet je hoe fijn het is om in een opgeruimde en schone slaapkamer te slapen. Bij een kinderkamer is dat nét even wat moeilijker te realiseren. Want vaak is dat ook meteen de speelkamer van je kind. Maar ook die kun je zo inrichten dat het snel en eenvoudig opgeruimd kan worden en rust uitstraalt als je kind naar bed gaat. Want ook kinderen voelen zich fijner en slapen veel beter als hun slaapkamer rust uitstraalt. In dit blog deel ik tips om dit voor elkaar te krijgen.

1. Wat hoort er niet echt thuis?

Wat staat er allemaal in de slaapkamer van je kind? Zijn er dingen die niet op de slaapkamer horen en best ergens anders kunnen staan? Of ergens anders opgeborgen kunnen worden? Zijn er misschien dingen kapot? Die kunnen meteen de vuilnisbak in.

Als je een wat kleinere kinderkamer hebt, kijk dan ook goed wat veel ruimte inneemt en niet echt functioneel is. Denk bijvoorbeeld aan groter speelgoed waar eigenlijk niet (meer) veel mee gespeeld wordt: zoals een kinderkeukentje. Vraag je bij ieder item steeds af of er echt dagelijks mee wordt gespeeld.

Als je kind al wat ouder is, kun je hem of haar zeker ook betrekken bij deze opdracht. Vraag om mee te denken en mee te helpen. Stel je hebt 10 dingen waarvan er 6 volgens jou weg mogen uit de slaapkamer. Laat je kind dan kiezen welke vier dingen hij of zij graag in de kamer willen houden. Zoek voor de andere dingen een ander plekje in huis of geef ze weg. Je kunt het bijvoorbeeld ook naar de kringloopwinkel brengen als de spullen nog goed zijn.

2. Jong geleerd is oud gedaan

Betrek je kind(eren) nauw bij het opruimen en uitsorteren. Het is best een uitdaging en lastig om dit met je kind samen te gaan doen: want kinderen willen graag altijd alles bewaren. Maar het is zinvol (en handig) om ze al jong mee te geven hoe opruimen een beetje in elkaar zit. En dat kapot speelgoed echt weggegooid moet worden. Wijs ze op al het andere speelgoed dat ze nog hebben en waarmee ze nog kunnen spelen.

Als ze overzicht hebben van wat ze allemaal hebben, vinden ze snel iets anders leuks waar ze blij mee zijn. Kinderen hebben vaak zoveel speelgoed dat ze geen idee hebben waarmee ze allemaal kunnen spelen. Daar moet je ze soms gewoon even op wijzen.

3. Kinderkasten leeghalen

Als er meerdere kasten (of speelgoeddozen) in de slaapkamer van je kind staan, kan zich daar in de loop van de tijd veel speelgoed in opstapelen. Het is slim om daar eens in de zoveel tijd doorheen te gaan.

Pak er twee dozen of zakken bij. Dit is iets wat je ook weer met je kind samen doet vanaf het moment dat ze een bepaalde leeftijd hebben. Neem samen de tijd en sorteer nu elk item. Dit is een lastige opdracht; zeker voor je kind.

Haal het kastje helemaal leeg. Leg de spullen op je bed of op een andere plek waar je goed bij kunt komen. Pak dan drie dozen of zakken. De eerste is voor afval. De tweede is voor spullen die nog goed zijn, maar waar je niets meer mee doet (en een ander misschien blij mee kunt maken). De derde is natuurlijk voor alles wat jullie graag willen bewaren.

Sorteer nu alle spullen stuk voor stuk en doe ze in de betreffende doos/zak. Probeer (samen met je kind) wel streng voor jezelf te zijn: als iets erg leuk of mooi is maar je kind doet er echt helemaal niets meer mee, dan heeft het niet zoveel zin om het weer in de kast terug te leggen.

Klaar? De eerste doos/zak gooi je weg. De tweede bewaar je en als er vriendinnen langskomen, kun je ze de doos laten zien en vragen of er iets in zit wat hun kind(eren) leuk vinden.

De derde doos/zak ga je tenslotte samen met je kind weer netjes inruimen. Voordat je dat doet, maak je eerst het kastje van binnen en buiten goed schoon. Misschien heb je nog ergens bakjes of mandjes liggen die je kunt gebruiken om de spullen nog overzichtelijker bij elkaar op te ruimen.

4. Check de geheime rommelplek

Onder een kinderbed kun je van alles (netjes) kwijt, even afhankelijk van welk soort bed je kind heeft. De ruimte onder het kinderbed is vaak een bende. Het is een ideaal plekje om speelgoed en andere kleinere spullen onder ‘te schuiven’. Vervolgens wordt het daar vergeten en ligt het stof te happen.

Neem dat eens in de zoveel tijd onder handen. Het is leuk en verstandig om dit met je kind(eren) samen te doen, zodat je kind – vanaf een bepaalde leeftijd – ook weet waar alles hoort te liggen (niet onder het bed) en zo spelenderwijs mee leert inruimen en opruimen.

Haal de ruimte onder het kinderbed helemaal leeg. De kapotte dingen kun je meteen in een plastic zak doen en weggooien. Alle andere dingen kun je overzichtelijk op de vloer, het bed of op een tafel neerleggen. Vervolgens kijk je – samen met je kind – wat je met elk ding wilt. Kan het weg (omdat het kapot is)? Wordt er niets meer mee gedaan maar is het nog goed? Dan kan het worden weggegeven. Alles wat je wilt bewaren, ruim je vervolgens weer op een logische plek op.

5. Zo wordt opruimen leuk

Hele kleine kinderen kun je met behulp van tekeningen of stickers van voorwerpen leren waar spullen staan en waar ze die ook weer op mogen ruimen. Heb je een grote doos met knuffels? Plak er een sticker op van een knuffelbeer en leer je kind dat alle knuffels in die doos horen. Nogmaals: jong geleerd is oud gedaan.

Voor kinderen die kunnen lezen, kun je op de bakken en dozen etiketten plakken van wat er in zit. Dat is zeker bij knutselspullen een slim idee. Zo blijft alles beter geordend bij elkaar liggen.

Tenslotte kun je van opruimen ook één groot spel maken waar iedereen blij van wordt. Pak bijvoorbeeld een dobbelsteen met verschillende kleurtjes. Laat je kind ermee gooien. Stel het kind gooit  4 met een ´rood´ vlak, dan moet het kind 4  rode dingen in zijn kamer op de juiste plek opruimen. Het is natuurlijk een hele leuke verrassing als er geen rode dingen liggen. Of minder dan 4. Dan krijgt het kind een reuzegroot compliment omdat alle rode dingen al (bijna allemaal) zijn opgeruimd. Hoe leuk is dat?!

Er is nog veel meer te verzinnen. Laat je creativiteit de vrije loop en zorg zo spelenderwijs voor een opgeruimde kinderkamer.

Wil je de rest van je huis ook aanpakken maar heb je geen idee waar te beginnen? Start dan in ieder geval met het downloaden van deze checklist 60 dingen in huis om weg te doen zonder je schuldig te voelen.

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust