5 inspirerende tips tegen zelfsabotage

Heb jij regelmatig last van twijfels, stel je vaak dingen uit of zoek je regelmatig bevestiging bij anderen? Dit zijn allemaal vormen van zelfsabotage die je best flink in de weg kunnen zitten. In dit blog vertel ik je meer over dit onderwerp en deel ik tips met je die je kunt inzetten om je zelfsabotage te verminderen.

Wat is zelfsabotage?

‘Ben ik goed genoeg?’, ‘kan ik dit wel?’, ‘mag ik dit doen?’ Klinken deze vragen je bekend in de oren? Twijfel je aan je eigen capaciteiten en ben je bang om niet goed genoeg te zijn? Dit zijn duidelijke tekenen van zelfsabotage.
Zelfsabotage betekent dat je er van binnenuit niet 100% van overtuigd bent dat je over de vaardigheden beschikt om je doel(en) daadwerkelijk te bereiken. Of je betwijfelt of je iets wel verdient. Omdat je niet 100% overtuigd bent, creëert dat een soort angst bij je. Daardoor houd je jezelf onbewust tegen om ergens in te slagen of om iets op te pakken.

Vormen van zelfsabotage

Vaak gebeurt de zelfsabotage volledig onbewust. Het is slim om te achterhalen of je dat doet en zo ja: hoe je dat dan precies doet. Dit zijn enkele manieren waarop je jezelf kunt saboteren:

Uitstel: Misschien wel een heel herkenbare. Je stelt iets steeds uit wat je moet of wilt doen. Altijd is er wel iets anders belangrijker zodat je dat ene steeds voor je uitschuift. ‘Ik doe nog wel een keer’ is dan vaak je gedachte.

Ongeloof: Hiermee bedoel ik de gedachte van ‘Gaat dit wel echt werken?’, Is het niet eerder een wens dan dat het echt kan gebeuren? Bij ongeloof heb je geen vertrouwen in het proces. Daardoor ga je dus ook niet de stappen zetten die nodig zijn om wel in actie te komen.
Twijfel: Een hele herkenbare waarschijnlijk: ‘Kan ik dit wel?’ ‘Wat als er straks dingen van mij worden verwacht die ik helemaal niet weet of kan?’, ‘Ben ik wel slim genoeg?’ Je twijfelt dan aan je eigen kunnen en aan je vaardigheden.

Controle: Door je onzekerheid wil je graag de controle hebben en houden op de manier waarop een resultaat tot stand komt. Vaak is dat niet mogelijk en daarom begin je al niet eens met iets wat je graag wilt.

Bevestiging: Je zoekt bevestiging om te weten of de stappen die je neemt wel de juiste zijn. Dat kun je doen door aan anderen hun mening te vragen, terwijl je eigenlijk gewoon hun goedkeuring zoekt. Maar dat kan ook bestaan uit het steeds weer opnieuw aanschaffen en volgen van trainingen. Voor jouw gevoel ben je nog steeds niet ‘gekwalificeerd genoeg’ om de gewenste stappen uit te voeren.

Het is belangrijk om voor jezelf helder te krijgen op welke manier jij jezelf eigenlijk saboteert. De volgende stap is dan om je zelfsabotage aan te pakken. Ik geef je nu enkel tips hoe je dat kunt doen.

Tip 1: Leef bewust in het hier en nu

Probeer zoveel mogelijk in het hier en nu te zijn met je gedachten. Dat is best lastig, maar je kunt het wel trainen. Want wist je het volgende?: Zodra je angst voelt, leef je vaak in je gedachten in de toekomst en wanneer je je depressief voelt, gaan je gedachten meestal uit naar het verleden.
Dat maakt het belang van in het hier en nu zijn duidelijk. Door middel van doelgerichte ademhalingsoefeningen, korte meditaties of een kleine powernap breng je jezelf snel terug naar het huidige moment en zie je de dingen vaak een stuk realistischer.

Tip 2: Visualiseer eens wat vaker

Visualiseren kun je zien als het in beeld brengen van je wensen. Als je dingen visueel maakt, worden ze echt. Je bent namelijk als het ware jouw toekomst aan het ‘maken.’ Je focust op wat er is, ook al ligt het eigenlijk nog in de toekomst. En datgene waarop je je focust en wat je energie geeft; dat groeit. Daarnaast is het zo dat als je iets gedetailleerd visualiseert, jouw onderbewuste denkt dat het ook al echt zo is (gebeurd) en zendt dus die energie uit alsof het nu de waarheid is. Wat er vervolgens voor zorgt dat je weer aantrekt. Want wat je uitzendt, trek je ook aan.

Het is slim om dagelijks bewust te focussen op een bepaald doel dat je wilt behalen. Door je op al die mooie aspecten van je doel te concentreren, is de kans veel groter dat je die doelen ook echt gaat behalen.
Oefen daarom elke dag bewust met de focus op die positieve aspecten. Neem de tijd om dit te doen en stel je deze situaties zo levendig mogelijk voor: alsof je je doelen al bereikt hebt. Ga daarbij zo sterk mogelijk in op je emoties. Maak jezelf duidelijk hoe goed het straks voelt als je je doel hebt bereikt.

Tip 3: Focus op je behaalde successen

Vaak ben je zo bezig met het behalen van een einddoel, dat je helemaal uit het oog verliest wat je allemaal al hebt bereikt. Wat je al hebt gedaan en waar je nu al staat. Zelfs behaalde successen uit het verleden vergeet je helaas alweer gauw. Door hier vaker bewust je aandacht op te vestigen, kun je jezelf motiveren om door te gaan of in actie te komen.

Vaak gebeurt het tegenovergestelde: je ziet anderen voor je gevoel snel dingen oppakken of snel dingen bereiken. En daar vergelijk je jezelf dan mee: dat levert natuurlijk onzekerheid en frustratie op. Stop daarom met het vergelijken van jezelf met anderen: focus op wat jij al hebt gedaan en behaald en wees trots op jezelf.

Tip 4: Kom nu in de actiestand (blijf in beweging)

Blokkeer jij jezelf ook regelmatig en verzin je allerlei excuses en redenen waarom je niet gewoon begint met iets te doen wat je graag wilt doen? Uitstellen lijkt zo heerlijk veilig, maar onderhuids voelt dit niet fijn en levert het je veel stress op.
We hebben vaak de beste excuses voor onszelf paraat: de ander is schuld dat je nog niet bent begonnen, je mist nog bepaalde kennis of spullen, je hebt geen tijd, of geen geld, dat kan morgen ook nog wel, enzovoorts. Blijf toch in beweging en doe dat door (kleine) acties te doen.

Tip 5: Werk in kleine stapjes richting je doel

Door zelfsabotage heb je misschien al wel een planning klaar om een bepaald doel te bereiken en ben je goed voorbereid, maar er gebeurt vervolgens helemaal niets. Je maakt geen stappen en komt gewoon niet vooruit.
Dat kan anders. Namelijk door gewoon te beginnen. Het klinkt zo eenvoudig … en dat is het ook. Door met kleine stapjes gewoon te starten aan je project of je plan, gaat de spanning eraf en voel je je bij elk behaald stapje steeds beter en zelfverzekerder.
Begin gewoon en start met kleine dingen. Die kun je op den duur steeds meer uitdagend maken. Zo loop je in het begin niet het risico om te veel hooi op je vork te nemen en er vervolgens mee te stoppen.

Onthoud dat alle tips hierboven energie met zich meebrengen en daardoor een krachtige, energie van actie en vertrouwen op gang brengen. En dat is juist de energie die nodig is om je innerlijke sabotage mechanisme de nek om te draaien. Pak dus 1 (of meerdere) van die tips en voer hem uit. Daarmee zet je die energie tot verandering (onbewust) aan.

Wil je meer leren hoe je energie in je leven positief kunt beïnvloeden en energieker door het leven kunt gaan? Doe dan mee met de cursus 365 Dagen Meer Energie.

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust