4 tips over hoe je geur in kunt zetten voor meer energie

Geuren hebben een bepaald effect op je en ze beïnvloeden je iedere dag; vaak zonder dat je het merkt. Ze hebben bewust en onbewust erg veel invloed op je. Wist je dat reukzin het meest directe zintuig is en daarom enorm krachtig is? Het werkt meteen intuïtief in op de emotie en dus op hoe jij je voelt.

Lonneke vertelt je er alles over in dit blog.

Je reukzin

Geuren waarnemen doe je via je reukzin. Met een moeilijk woord wordt dit ook wel olfactorisch vermogen genoemd. Wist je dat je ook een apart geheugen voor geuren hebt?; het olfactorisch geheugen. Dat betekent dat bepaalde geuren een sterke associatie bij jou kunnen oproepen met dingen uit het verleden. Die associaties kunnen zowel positief als negatief zijn.
Dat geheugen is trouwens echt enorm. Zelfs geuren die je al tientallen jaren niet meer hebt geroken, zijn hier allemaal in opgeslagen. Het effect waarbij een geur meteen een emotie of een herinnering oproept, wordt het ‘Proust-effect’ genoemd. De Franse intellectueel Marcel Proust beschreef dit fenomeen ruim 100 jaar geleden al in zijn boek.

Probeer geuren die negatieve associaties met zich meebrengen, zoveel mogelijk te vermijden. Stel je krijgt een bos rode rozen van iemand. Maar jij hebt een negatieve associatie met de geur ervan. Geef ze dan liever iemand anders weer cadeau dan de hele dag die geur te (moeten) ruiken 😉

Het effect van geuren

Je reukzin is er in de eerste plaats om je te beschermen tegen gevaren; het heeft een alarmfunctie. Denk aan bedorven voedsel of de geur van rook of gas. Geuren kunnen je ook een vertrouwd gevoel geven.

Zo hebben geuren bijvoorbeeld invloed op wie we wel en wie we niet mogen. Een geur kan er ook voor zorgen dat je je direct ergens thuis voelt (of niet). Je herkent dat soort situaties vast wel.

Maar geuren doen nog zoveel meer. Ze werken bijvoorbeeld stress tegen, ze helpen je om te ontspannen of ze stimuleren je juist en geven je instant een energiek gevoel. Je kunt geuren dus gericht inzetten om je beter te voelen.

Geuren en herinneringen

Je herkent het vast wel: bepaalde geuren halen onmiddellijk allerlei herinneringen bij je omhoog. Zoals het parfum van je moeder, die heerlijke groentesoep van oma, de aftershave van je eerste vriendje, dat ene liefdesliedje of de onmiskenbare geur van vers gemaaid gras waarbij je aan de heerlijk lange zomers van vroeger denkt in de tuin van je ouderlijk huis. Als je die geuren ergens ruikt, heb je er meteen weer de associaties en beelden bij van toen.

Jij hebt dat vast ook met bepaalde geuren. Dat ze gelijk een herinnering omhoog brengen. En daarmee een bepaald gevoel. Waarschijnlijk plopt er nu gelijk eentje in je hoofd op.

Geuren gericht inzetten tegen onrust en stress

Net als kleuren, hebben geuren ook invloed op jouw energie en daarmee op jouw spirituele, fysieke en emotionele gesteldheid. De volgende geuren zijn echte aanraders als het gaat om het tegengaan van onrust en stress.

Lavendel

De geur van lavendel werkt kalmerend en verzachtend.

Geranium

De geur van geranium heeft ook een kalmerende en ontspannende werking, maar dan vooral bij hevige emotionele druk. Geranium verdrijft namelijk negatieve gedachten en stemmingen. Het zorgt ervoor dat je openstaat voor de mooie kanten van het leven.

Mandarijn

Wist je dat de geur van mandarijn ontspannend werkt als je druk en/of nerveus bent? Mandarijn stimuleert de speelse creativiteit, zodat problemen minder zwaar zijn. Zo ontstaat er weer ruimte om aandacht te geven aan de kleine dingen die er echt toe doen.

Extra tip: deze geuren kun je natuurlijk tot je nemen via de fysieke producten (lavendelplant, geraniumplant en een mandarijn), maar er zijn ook etherische oliën te koop met deze geuren.

Geuren hebben een enorme invloed op je. Zet ze gericht in en ga zo voor minder stress en meer energie. Probeer geuren waar je negatieve associaties mee hebt zoveel mogelijk te vermijden. Je weet tenslotte nu dat dat weer een negatieve invloed op je kan hebben.

Wil jij meer energie in je bedrijf en je leven? Doe dan mee met 365 Dagen meer Energie in je Bedrijf.

Zou je het leuk vinden als ik je iedere dag help met alles wat te maken heeft energie? In 365 Dagen meer Energie in je Bedrijf ontvangt je iedere dag een mail een tip, inspiratie, korte les, inzicht, oefening of idee waarmee je aan de slag kunt. Je kunt iedere dag vragen stellen in de besloten Facebook-groep met gelijkgestemden. En ik geef wekelijks een live energie journaal waarin ik actueel inspring op alles wat te maken heeft met energie. Lees er meer over op https://www.365dagen.com/365-dagen-meer-energie-in-je-bedrijf/

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Wie slank wil zijn moet slim zijn! Met de tips van Eveline van 365 Dagen Slank lukt me dat iedere dag smile

Marja

volgt 365 Dagen Slank

Ik voel me sterker op het gebied van grenzen stellen. Mijn dienstbare kant is ook zakelijker geworden 😊

Lonneke heeft iets wakker gemaakt in mij, daar ben ik super blij mee.

Joyce

volgt 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Ik ben nu veel meer gemotiveerd en ik weet dat ik op de juiste weg ben. Er komen nu ook klanten gewoon naar me toe!

Veerle

volgt 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf

Vanaf middel april tot nu (2 juni) is er ruim 4 kilo af!

Chantal

volgt 365 Dagen Slank