3 tips die direct ontspanning opleveren

Dag in dag uit thuiszitten met het hele gezin kan soms best wat stress opleveren. Hoe vind je nu die waardevolle momenten voor ontspanning in de dagelijkse drukte, die je niet al te veel tijd kosten?

Wat is stress?

Stress is niet per definitie slecht. Stress is namelijk ook nodig om je op bepaalde momenten nét dat extra zetje of die extra energie te geven. Denk aan de stress voorafgaand aan belangrijke gebeurtenissen waarbij jij in de schijnwerpers staat, zoals die presentatie voor je werk. Of de stress bij je kinderen vlak voor een examen. Dit soort stress is van korte duur en die kun je zien als positieve stress.

Maar als jij je gedurende langere tijd steeds druk maakt om van alles (piekeren) én je agenda ook nog eens veel te vol plant (en dus je to-dolijst nooit afkrijgt), dan is er sprake van chronische stress.

Chronische stress

Chronische stress is stress die langdurig aanhoudt. Het is eigenlijk een van de slechtste dingen die je je lichaam kunt aandoen. Wist je dat slaapstoornissen, maagproblemen, hoofdpijn, concentratieproblemen, gewichtstoename en hoge bloeddruk gevolgen kunnen zijn van langdurige stress? En wat dacht je van die vervelende huidproblemen, zoals eczeem of een onregelmatige huid? Of haaruitval? Onthoud ook dat bij chronische stress die veel te lang aanhoudt, een burn-out het gevolg kan zijn. Dat wil je natuurlijk absoluut voorkomen.

Wissel stress en ontspanning af

Door gedurende de dag regelmatig een paar ontstressmomentjes in te bouwen, voorkom je die lange negatieve stressboog en alle vervelende gevolgen daarvan. Je zit beter in je vel en voelt je meer ontspannen.

In dit blog 3 praktische tips die nog geen 2 minuten van je tijd vragen, maar die je direct ontspanning opleveren. Ze zijn ook perfect te doen terwijl je thuis zit. Actie dus! Laat je stressniveau dalen en voel je daarna als herboren.

1. Ademhalen

Je herkent het vast wel: als je gestrest bent, adem je anders dan in wanneer je ontspannen onder een dekentje op de bank een boek leest. Die oppervlakkige borstademhaling bij stress brengt veel minder zuurstof naar je lichaam dan een flinke diepe buikademhaling.

Ga comfortabel zitten, adem in door je neus en vul je buik met zoveel mogelijk lucht als je kunt. Adem dan door de mond uit. Herhaal dit tien keer. Deze manier van ademhalen schijnt de bloeddruk te verlagen én je hartslag te verlagen. Daarnaast breng je die wirwar van gedachten in je hoofd met deze ademhalingsoefening ook wat meer tot rust: ideaal!

2. Dansen

Deze oefening is geweldig om je stresslevel naar beneden te krijgen en nog leuk ook! Meteen doen dus. Het enige dat je nodig hebt, is je favoriete muziek. Zet daarna het volume op 10 en ga lekker los. Dans de benen uit je lijf. Doe er desnoods een playback sessie bij: alles mag.

Als je zo lekker beweegt en daarbij je favoriete nummer hoort (of meezingt), maak je zogeheten geluksstofjes aan. Dat zijn bepaalde hormonen die worden aangemaakt, waardoor jij je instant veel beter voelt.

Extra tip: alleen je favoriete nummer op de achtergrond afspelen, heeft helaas niet dit instant positieve effect. Je moet er toch écht voor bewegen.

3. Een keer hard schreeuwen

Soms zorgt de stress ervoor dat we ook fysiek erg gespannen zijn. Wie kent de uitspraak ‘Stijf staan van de stress’ niet? Dat ontstressmomentje is in die gevallen dus echt keihard nodig om ook je lichaam weer te ontspannen. Dat doe je heel eenvoudig door eens flink luidruchtig je stem te gebruiken en een keer hard te schreeuwen.

Deze tip klinkt erg vreemd, maar je gaat je verbazen over het positieve effect ervan. Hierdoor kun je echt ontladen en de negatieve stress van je afschudden. Het werkt écht! Probeer het maar eens uit.

Extra tip: Pak voor deze oefening een kussen en schreeuw daar een paar keer hard in. Zo voorkom je dat de hele buurt een paar minuten later bij je op de stoep staat 😉
Een uur aan yoga doen blijft natuurlijk ook effectief tegen stress, maar als je daar gewoonweg de tijd en gelegenheid niet voor vindt, bouw dan zeker een paar keer per dag een van deze ontstressmomentjes voor jezelf in. Zeker nu je thuis zit. Je zit daarna weer boordevol energie en je hoofd is een stuk rustiger. Je kunt er weer volop tegenaan!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust