22 slimme strijktips voor perfect gestreken kleding

Zie jij op tegen die berg strijkgoed? Niet nodig! Strijken is een rotkarwei, maar in het ergste geval kan het ook je lievelingskleding beschadigen. Als je niet precies weet wat je doet, kun je gevoelige stoffen snel beschadigen. Hoe bereid je alles goed voor zodat je tijd kunt besparen met strijken? Hoe strijk je verschillende stoffen en bepaalde kleding nu het beste? En wat doe je als je geen strijkijzer bij de hand hebt? Met deze 22 slimme strijktips ben je zo klaar en krijg je zelfs de meest lastige kledingstukken en materialen snel en mooi glad.

GOED VOORBEREID TE WERK GAAN

Strijken wordt nog makkelijker en gaat stukken sneller met wat doordachte voorbereiding.

1. Gebruik wasverzachter

Gebruik bij voorkeur wasverzachter tijdens de wasbeurt zodat je daarna gemakkelijker de kreukels glad kunt strijken.

2. Trek de schone was in vorm

Zodra de was klaar is, haal je ze meteen uit de machine en trek je ze flink in vorm. Zo haal je de ergste kreukels eruit. Delicate kleding zoals overhemden, blouses, jurken of jasjes kun je het beste op een kledinghanger ophangen en zo laten drogen.

3. Sorteer de kleding

Sorteren helpt ook om tijd te besparen Zodra de kleding droog is, sorteer je ze op het materiaal en de geschikte strijktemperatuur.

Dit scheelt tijd omdat je dan tijdens het strijken niet steeds hoeft te wisselen tussen de temperatuurstanden van je strijkijzer. Je strijkt eerst de kledingstukken die bij een lage temperatuur gestreken worden en zo zet je de temperatuur steeds hoger en strijk je eenvoudig je was weg. Als je het niet zeker weet op welke temperatuur iets gestreken kan worden, kijk dan even op het etiket.

Het symbool van het strijkijzer geeft aan hoe heet het strijkijzer mag zijn. Eén stip betekent een lage stand, drie stippen de maximumtemperatuur. Voor gemengd textiel kies je voor de temperatuur van de meest gevoelige vezel in je kledingstuk.

4. Gebruik aluminiumfolie

Wil je sneller strijken? Dat kan met aluminiumfolie. Breng aluminiumfolie onder je strijkplankhoes aan. De folie reflecteert namelijk de warmte van het strijkijzer, zodat de kleding meteen van twee kanten tegelijk wordt gestreken. Je moet nog wel strijken, maar het verkort de strijktijd echt behoorlijk.

5. Zet de strijkplank op de juiste hoogte

Ontzie je rug en zorg ervoor dat de strijkplank op de juiste hoogte staat ingesteld. Zorg er ook voor dat de te strijken was op een fijne hoogte ligt, zodat je niet steeds hoeft te bukken om het uit de wasmand op de vloer te pakken. Neem bijvoorbeeld twee stoelen en plaats je wasmand daarop. Of zet de wasmand op je bed als je in de slaapkamer strijkt of de tafel als je in de woonkamer strijkt.

6. Gebruik stoom en sproeier

Gebruik ook zeker de stoomfunctie van je strijkijzer om kreukels als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Naast de stoomfunctie hebben de meeste strijkijzers ook een sproeifunctie die het wasgoed bevochtigt.

Vooral bij hardnekkige vouwen is het advies om het te stomen of bevochtigen. De stoom zorgt ervoor dat de vezels een beetje opzwellen, waardoor het kledingstuk flexibeler wordt en vervolgens makkelijker glad te strijken is.

Let op: het wasgoed mag niet te vochtig zijn voor het strijken. Voor strijkijzers met een stoomfunctie is een stoomafgifte van 30 tot 40 gram per minuut voldoende. Als je meer stoom hebt, is het wasgoed na het rechttrekken vaak nog wat vochtig en moet het eerst weer goed worden gedroogd voordat je het in de kast kun leggen of hangen.

STRIJK JE STOFFEN OP DE JUISTE MANIER

7. Katoen

Katoen is een natuurlijke vezel en dus vrij makkelijk te strijken. Je kunt het gewoon met de goede kant naar boven en op een hoge temperatuur strijken; zelfs als het nog licht vochtig is. Kijk voor de zekerheid even op het etiket, want katoen wordt vaak gemengd met andere materialen.

8. Linnen

Linnen mag niet droog gestreken worden. Het is praktisch onmogelijk om opgedroogde kreukels uit deze stof te krijgen. Strijk de stof altijd terwijl hij nog vochtig is of maak hem nog lichtjes vochtig. Dat kan gerust op een hoge temperatuur.

Let op: dit geldt alleen als de stof zuiver linnen is of een linnen-katoen mengsel.

9. Acryl

Acryl is een chemische vezel en daarom bestaat het risico dat het smelt als de temperatuur te hoog is. Strijk acryl daarom bij voorkeur binnenstebuiten op een lage temperatuur. Gebruik nooit een stoomstrijkijzer of een vochtige doek, anders loop je het risico dat de stof uitrekt en vervormt.

Gelukkig is acryl meestal zo eenvoudig te onderhouden dat langdurig strijken niet nodig is. Veel kledingstukken van acryl worden namelijk als kreukvrij beschouwd.

10. Nylon en polyester

Nylon en polyester zijn ook kunstvezels die je dus op de laagste stand moet strijken. Beide materialen moeten binnenstebuiten worden gestreken als ze bijna droog zijn. Als het te vochtig is kunnen de vezels aan elkaar kleven en ontstaan er van die vervelende glimmende plekken op de stof.

Omdat polyester nogal gemakkelijk kreukt, raad ik je aan om deze kleding altijd op te hangen en niet op te vouwen.

11. Satijn

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is satijn geen materiaalsoort maar een weefsoort. Deze speciale stofbinding geeft een bijzondere oppervlakteglans. De gebruikte stofvezels kunnen echter bestaan uit viscose, katoen of zijde. Afhankelijk van de gebruikte stof moet je de temperatuur daarop afstemmen. Om de speciale glans te behouden strijk je satijn altijd binnenstebuiten.

12. Zijde

Zijde kun je het beste strijken als het nog wat vochtig is. Doe dat altijd op een lage temperatuur en binnenstebuiten. Zo blijft de oppervlakteglans behouden. Omdat zijde erg delicaat is, zet je het strijkijzer op de laagste temperatuurstand. Gebruik de stoomfunctie niet bij deze stof en voorkom dat de stof hier en daar vochtig wordt.

Extra tip: als je een bijzonder delicaat kledingstuk strijkt – zoals een zijden blouse – is het slim om bijvoorbeeld bakpapier op de stof te leggen en er dan overheen te strijken.

13. Wol

Wol strijk je alleen op een hele lage temperatuur. Vooral als de wol van synthetische vezels is, moet je het strijkijzer alleen maar heel lichtjes over de stof laten glijden om glansplekken te voorkomen. Leg voor de zekerheid een vochtige doek op de wollen stof om die plekken te voorkomen.

Gebreide wol strijk je binnenstebuiten als die (bijna) droog is met een lauw-warm strijkijzer. Je kunt hiervoor ook een stoomstrijkijzer gebruiken.

SPECIFIEKE KLEDING SLIM STRIJKEN

14. Overhemden

Strijk overhemden terwijl ze nog licht vochtig zijn. Begin met de kraag. Strijk dan de mouwen, schouders en tenslotte de rest van het hemd. Druk toevallige vouwen plat met een bevochtigde vinger en strijk het opnieuw. Vouw het hemd niet meteen op, maar hang het op een kleerhanger tot het helemaal afgekoeld is.

15. Stropdassen

Stropdassen moeten niet gestreken worden, want daardoor worden de normaal afgeronde randen afgevlakt en verliest de das zijn vorm en elegantie. Je kunt het beste de stoomfunctie van je strijkijzer gebruiken om de das even te stomen. Dit betekent dat de das dus niet in contact komt met het ijzer.

Als je geen stoomstrijkijzer hebt, bevochtig dan de achterkant van de das met een beetje water. Vul dan een fles met heet water en wikkel de vochtige das om de fles. Wacht een paar minuten. Resultaat: De das is kreukvrij en glad.

16. Zwarte kleding

Wrijf voor het strijken met een vochtige doek over de zwarte kleren heen. Dit vermijdt de strepen en vlekken die het kledingstuk er versleten uit kunnen laten zien na het strijken.

LIEVER NIET STRIJKEN?

Tenslotte geef ik je nog wat tips als je liever niet strijkt of gewoonweg even geen tijd hebt om te strijken.

17. Je wasgoed uitschudden

Een andere gladmakende truc is de was uit te schudden. Of je ze nu in de droger of op een droogrek droogt, schud ze altijd goed uit en strijk ze daarna glad. Speciale strijksprays voor textiel kun je ook gebruiken. Besproei je was hiermee en schud het goed uit en trek het in vorm.

18. De droger aanzetten

Als je liever helemaal niet strijkt, kun je jezelf uren strijkwerk besparen door je kleding in de droger te drogen. Kleren kreuken namelijk stukken minder in de droger. Als je ze ook nog eens direct na het drogen ophangt of opvouwt – dus als ze nog een beetje warm zijn – dan scheelt dat je weer uren strijken. Probeer het maar eens uit.

19. Kleding in de douche hangen

Zoals je al gelezen hebt in de strijktips, heeft stoom een gladmakend effect. Je kunt je wasgoed tijdens het douchen mee de badkamer in nemen en het aan kleerhangers hangen, zodat het door de warme stoom meer gladgestreken wordt. Ook kun je het wasgoed op een hanger in de douchecabine hangen als jij er net uitkomt.

20. IJsblokjes in de droger

Een andere mogelijkheid is om ijsblokjes in de droger te doen. De droger zet de ijsblokjes door de warmte om in waterdamp, waardoor het wasgoed nog iets minder gekreukt uit de droger komt. Zet hiervoor de droger alleen op de korte droogcyclus en hang het wasgoed direct daarna op, zodat het niet opnieuw kreukt.

21. De stijltang

Wist je dat je kleine plekken eenvoudig glad kunt strijken met een stijltang? Zet de stijltang aan en maak de stof voorzichtig glad daar waar je wilt. Dit werkt vooral goed op kragen van een overhemd, broekspijpen of manchetten. Let op: gebruik dit niet bij delicate stoffen omdat je de warmte hiermee niet (goed) kunt reguleren.

22. De föhn

Een föhn is ook een ideaal middel om iets te strijken als je geen strijkijzer bij de hand hebt; bijvoorbeeld op vakantie. Trek hiervoor het kledingstuk aan en besproei het lichtjes met gedestilleerd water zodat het wat vochtig is. Föhn dan het kledingstuk van boven naar beneden. Omdat je het kledingstuk draagt, ontstaan er geen kreukels en kun je het daarna meteen aan een hanger ophangen.

Met deze slimme strijktips weet je nu hoe je snel en effectief op de juiste manier je stapel strijkgoed wegwerkt. Strijk ze!

Als je moeite hebt om prioriteiten te stellen waar je moet beginnen, begin dan gewoon ergens. Er is geen goede of foute plek om te beginnen. Dus begin gewoon!

En als je echt vast zit, en alles zit je tegen, dan kun je meedoen met een plan dat ik gemaakt heb. Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 100,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 65 voor een heel jaar!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust