20 Handige opruim-hacks voor in huis

Denk jij bij het woord opruimen ook vaak meteen aan langdurige klussen waar je soms flink tegenaan kunt hikken? Denk aan de voorjaarsschoonmaak of aan het lappen van alle ramen in je huis? Het kan ook anders. Opruimen kan zelfs gelukkig maken. Met deze 20 handige hacks kun je in no-time nog meer bijdragen aan een net, opgeruimd huis en meer geluk 😉

Opruimen maakt gelukkig

Opruimen krijg je wel of niet van huis uit met de paplepel ingegoten. En dat heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Ben je misschien van wat minder orde en netheid? Geen probleem, want je kunt daarin altijd iets veranderen en jezelf dit leren.

Het is de moeite waard, want opruimen schijnt gelukkig te maken. En wie wil dat nu niet? Opruimen maakt namelijk het gelukshormoon dopamine vrij in de hersenen. En als je dit fijne gevoel hebt ervaren, wil je het opruimen zelfs niet meer missen. Om het opruimen voor jou nog een stuk gemakkelijker te maken, deel ik in dit blog een aantal handige opruim-hacks die zorgen voor nog meer rust en geluk.

Algemeen

1. Wees kritisch

Wat is opruimen? Sommige mensen zien spullen van de ene plek naar de andere plek ‘verhuizen’ als opruimen. Vraag je je bij elk item dat je verplaatst weleens af of je het überhaupt (nog) echt nodig hebt of gebruikt? Vaak niet. Het is slim om dat per direct wél te doen. Ga je die tijdschriften nog lezen? Gebruik je die kandelaar nog wel? Bij alles waarop het antwoord ‘nee’ is, weet je diep van binnen dat je het eigenlijk kunt wegdoen. Verzamel dat soort spullen dan ook in een grote doos en maak er vervolgens iemand anders blij mee. Denk aan familie, vrienden of buren.

2. Wil niet teveel in één keer

Het loont om klein te beginnen. Ruim niet één kamer op, maar doe bepaalde afzonderlijke delen ervan. Een voorbeeld: je woonkamer kun je onderverdelen in zitbank, boekenplank, salontafel, bureau enz. Neem jezelf voor steeds een van de kleinere dingen op te ruimen of schoon te maken. Dit is veel eenvoudiger bij te houden en het kost minder tijd. Door het steeds klein te houden, blijf je gemotiveerd om ook andere dingen op te ruimen.

Planning

3. Creëer overzicht

Als je het opruimen te lang hebt uitgesteld, heb je waarschijnlijk ook veel spullen verzameld. Om overzicht te krijgen, schrijf je een to-dolijst. Maak een notitie van welke kamers je wilt opruimen en welke andere grote klussen nog moeten gebeuren. Denk aan de zolder opruimen, de garage opruimen of alle ramen van binnen en buiten lappen. Zo creëer je overzicht.

4. Werk volgens een plan

Als je opruimt zonder een concreet plan, neem je waarschijnlijk te veel hooi op je vork. Of je ziet door de bomen het bos niet meer en begint er niet eens aan. Bedenk vooraf wat je wanneer wilt aanpakken. Als je vooraf een plan maakt, ga je effectiever te werk en loop je niet het risico dat je midden in het opruimproces je motivatie verliest.

5. Maak een schoonmaak schema

Een schoonmaakschema helpt je om structuur in al je huishoudelijk werk te krijgen. Als je geen plan hebt, dan zit alles wat er moet gebeuren in je hoofd. Dat geeft onrust. Een schoonmaakschema is een prima manier om alles wat moet gebeuren in behapbare dagelijkse acties te verdelen.

Als aanvulling hierop kun je ook per taak of per dag een aparte checklist maken. Hierin splits je het werkzaamheden uit en maak je het overzichtelijk en behapbaar. Stel voor elk actiepunt ook een geschatte duur in. Het afvinken van die taken werkt zeker sterk motiverend om meer gedaan te krijgen.

Effectief en snel

6. Ga voor snelle winst

Bij opruimen is het is handig om te beginnen op een plek waar je meteen ziet wat je gedaan hebt. Snelle resultaten stimuleren namelijk om door te gaan. Misschien liggen er losse kledingstukken verspreid op de vloer of op het bed, die je snel kunt opbergen. Hetzelfde geldt voor spullen op je eetkamertafel of voor speelgoed.

7. Ruim steeds tussendoor op

Naast het inplannen van werkzaamheden in huis kun je ook ‘on the spot’ dingen doen die het verschil maken. Neem bijvoorbeeld steeds als je de kamer verlaat een kleinigheidje mee. Zo kunnen lege kopjes en gebruikte borden weer terug naar de keuken. Of neem de vuilnis mee naar buiten als je boodschappen gaat doen.

8. Creëer overzicht met bakjes en doosjes

Tassen, riemen, armbanden, oorbellen: al dit soort accessoires moeten bij voorkeur netjes bij elkaar liggen. Als je ze op één plaats opbergt, heb je een goed overzicht. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld kleine doosjes of bakjes die je in een lade of kast bij elkaar kunt leggen. Elk bakje is voor een bepaald soort accessoire. Op die manier zorg je voor overzicht.

9. Zorg voor een ‘rommeldoos’

Maak een plek waar je kleine spullen die je niet meteen ergens opruimt, in kunt opbergen. Dit kan bijvoorbeeld een lade zijn, een doos die in een kast staat etc. Hierin doe je alles wat zo snel nergens anders een plekje heeft. Ruim die doos wel eens in de maand uit en kijk of je het nog wel wilt bewaren.

10. Ruim klein speelgoed snel op

Als je kind met Lego, Duplo, blokken of anders klein speelgoed wil spelen, spreid dan een deken of groot kleed uit als ondergrond. Zo kun je de deken met alle stukjes opvouwen en in een handomdraai weer in de speelgoedkist leggen als je kind is uitgespeeld.

Kleding

11. Sorteer kleding op kleur

Door je kleding op kleur te sorteren krijg je goed overzicht van wat je allemaal hebt. Ook ziet je garderobe er zo direct meer opgeruimd uit. Leg de zogenaamde ‘basics’ wel even apart in je kast. Zodat je die altijd overzichtelijk snel bij de hand hebt. Denk bij basics aan effen T-shirts, topjes en jeans.

12. Een eigen plekje voor je favoriete kleding

Om niet steeds in je kast te hoeven zoeken naar je lievelingskleding, bewaar je die gewoon apart in een eigen stukje kastruimte of op een apart stuk hanggedeelte. Dat biedt overzicht en scheelt tijd.

13. Gebruik lipjes van frisdranken

Wist je dat je kastruimte kunt besparen met de lipjes van frisdrankblikjes? Trek het lipje aan één kant over de haak van een kleerhanger. Hang vervolgens een tweede hanger in de andere opening van het lipje. Zo passen er meer kleren in je kast en kun je bepaalde combinaties meteen bij elkaar hangen.

14. Maak anderen blij met je spullen

Eens in de zoveel tijd kun je door je kleding gaan en kijken wat je niet meer draagt. Bewaar de spullen die je niet meer draagt liever niet in huis. Dus niet in een zak of doos op zolder zetten, omdat je ze misschien ooit wel weer wilt dragen.

Als je een zak met goede kleding hebt gevuld, breng die dan naar de kledingcontainer of doneer ze aan een goed doel. Doe je dat liever niet? Je kunt ook vriendinnen of kennissen blij maken met jouw mooie kleding. Vraag het ze gewoon. Ook kun je de kleding naar de Kringloopwinkel brengen.

Handig

15. Geef elk voorwerp een vaste plek

Dit is een gouden hack die je veel stress kan besparen. Wijs voor elk voorwerp een plaats aan waar het thuishoort. Leg het na elk gebruik van het voorwerp terug op zijn oorspronkelijke plaats. Zo weet je altijd waar je dat bepaalde voorwerp kunt vinden en hoef je er nooit meer naar te zoeken. Klinkt als een open deur natuurlijk, maar dit gaat altijd nog vaak mis 😉

16. Stel ‘probleemgebieden’ vast

Ben je voortdurend hetzelfde hoekje in de woonkamer aan het opruimen of elke dag die eetkamertafel vrij aan het maken van alle rommel van het hele gezin? Als je bij het opruimen bepaalde ‘probleemgebieden’ opmerkt, vraag je dan af wat jij (of je gezin) zou kunnen veranderen om het wel netjes te houden. Bespreek dit samen.

Misschien moet ergens een kastje bij in de woonkamer? Of moet elk gezinslid ’s avonds structureel zijn of haar spullen van de tafel opruimen: dus een kwestie van duidelijke afspraken maken? Ga samen op zoek naar oplossingen.

17. Zorg voor een verzamelplek in de hal

Een grote, mooie mand of kist in de hal kun je gericht inzetten als opbergplek voor allerlei spullen die anders los door de hal slingeren. Denk aan paraplu’s, petjes, handtassen, boodschappentassen, enz. Met een duidelijke plek in de hal waar iedereen die spullen in kwijt kan, zorg je dat het er netjes uitziet en weet iedereen waar de spullen liggen.

18. Werk altijd van boven naar beneden

Ook een inkopper: werk altijd van boven naar beneden bij het schoonmaken. Maar hoe vaak zijn we de vloer aan het stofzuigen en komen er daarna achter dat we vergeten zijn eerst stof te vegen op die stoffige boekenplank? Dus per direct altijd eerst alles afstoffen. Denk aan lampen, kasten, planken en schilderijen. Dan de vensterbanken en het meubilair. Pas daarna ga je stofzuigen en dweilen.

19. Vermijd overbodig afval

Zorg voor zo min mogelijk afval in huis. Laat verpakkingen zoveel mogelijk in de winkel achter als je iets hebt gekocht. Leg papieren reclamefolders bij het oud papier en zeg allerlei persoonlijke reclame op. Hoe minder rommel er in je huis terechtkomt, hoe minder je hoeft op te ruimen. En het is daarnaast ook nog een goed voor het milieu.

Belangrijk

20. Beloon jezelf regelmatig

Een beloning doet het altijd goed. Terwijl je met een grote klus bezig bent, bedenk je alvast een beloning voor jezelf als de klus is geklaard. Het hoeft niets groots of bijzonders te zijn. Misschien bak je een heerlijke taart of kook je een heerlijk diner? Of gun je jezelf een heerlijk uurtje op de bank om een boek te lezen? In elk geval moet het iets zijn waar je blij van wordt en waar je naar uitkijkt terwijl je aan de klus werkt. Dit spoort je aan en motiveert enorm.

Kan zoon of dochterlief ook wel wat aansporing gebruiken? Lees dan dit blog nog even: https://www.365dagen.com/zo-ruimt-je-kind-wel-op-8-handige-hacks/

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en na verloop van tijd je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar. We gaan er gewoon samen voor!!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust