17 Handige huishoud-hacks die je waarschijnlijk nog niet kent

Ben je op zoek naar originele en handige hacks voor in en om je huis? Vaak kom je met grootmoeders tips al een heel eind. In dit blog deel ik verschillende verrassende hacks met je waarmee je tijd, ergernis en geld kunt besparen: van schone pannen met een drogerdoekje tot aan het inzetten van koffiedik in en om je huis. Laat je verrassen door deze handige en praktische tips.

Keuken

1. Een houten lepel om overkokend water tegen te gaan

Je kent het wel: het water in je pan kookt en kookt opeens over … Dit gebeurt vaak tijdens het koken; denk aan het koken van pasta in de pan.

Er is een eenvoudige truc die je kunt toepassen om te voorkomen dat het kokende water over je fornuis loopt. Leg hiervoor een houten pollepel overdwars over je pan heen: zo eenvoudig is het.

Gebruik hiervoor trouwens een goedkope pollepel, omdat de lepel kan kromtrekken door de warmte. Vanaf nu zal het water niet meer overkoken. Dat komt doordat de lepel de waterbubbels als het ware laat open ‘knappen’ waardoor het water ofwel de stoom weer terechtkomt als vocht in de pan.

2. Een drogerdoekje voor aangekoekte pannen

Soms heb je van die aangekoekte pannen waarvan je denkt dat je ze moet wegdoen, omdat je ze echt niet meer schoon krijgt. Probeer het dan eens met een drogerdoekje.

Laat de pan eerst wat afkoelen door er lauwwarm water in te doen. Laat het even weken. Als de pan is afgekoeld, haal je met keukenpapier alle restjes en alle vet eruit.

Dan komt de hack: pak een drogerdoekje en leg die in de pan. Voeg er heet water aan toe. Verder hoef je niets te doen: laat het lekker weken tot het water in de pan helemaal is afgekoeld.

Laat daarna het water uit de pan weglopen en veeg het met het drogerdoekje grondig schoon. Tenslotte even met afwasmiddel reinigen en je pan oogt weer als nieuw.

3. Gebruikte theezakjes inzetten als vocht- en geurvreter

Zelfs gebruikte theezakjes kunnen op allerlei manieren hergebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat je stinkende schoenen en muffe kleine ruimtes kunt opfrissen met een theezakje?

Denk aan voorraadkasten of kelderkasten (vaak ietwat vochtige ruimtes). Ook je koelkast kun je opfrissen door er een gebruikt theezakje in te leggen.

Kies bij voorkeur voor citroenthee of pepermuntthee. Ook de variant citroen melisse werkt goed. Leg het droge theezakje gewoon in de schoenen of in de kast waar het muf ruikt en laat het er een paar uur in zitten. Het theezakje absorbeert vocht waardoor je schoenen en de ruimtes weer fris ruiken.

Binnen

4. Stof vegen met een panty

Hoeveel swiffers heb jij al versleten? Dat gaat vaak snel. Wist je dat je zelf eenvoudig een goede swiffer kunt maken van een oude panty?

Knip hiervoor de twee benen van de panty af. Trek dan één been over je handveger of bezem heen. Knoop het vast zodat het goed blijft zitten.

Door de antistatische eigenschappen van de panty trekt je veger bij het vegen automatisch haren en stof aan. Het voorkomt ook dat losliggende stof gaat ronddwarrelen. Hiermee bereik je dus hetzelfde resultaat als met een swiffer. Alleen is het een stuk duurzamer en goedkoper.

Is je bezem vies? Pak een stofzuiger en zuig de panty weer schoon: zo eenvoudig is het.

5. Stralend witte gordijnen met soda

Vooral witte gordijnen hebben de neiging om na verloop van tijd een grauwe waas te krijgen. Zeker als er wordt gerookt in huis zijn de gordijnen vies. Met een gewone wasbeurt krijg je ze helaas niet goed wit.

Uiteraard zijn er veel producten op de markt die je hiervoor kunt gebruiken. Eén zo’n middeltje heb je waarschijnlijk al in huis: namelijk soda.

Doe de gordijnen in de wasmachine. Pak de soda erbij en verdeel die over de gordijnen. Laat de machine dan op het programma lopen dat geschikt is voor gordijnen. Na de wasbeurt stralen de gordijnen weer als nieuw.

Als je gordijnen echt heel smoezelig zijn, kun je ze eerst een nacht in een bak met water en soda laten weken. Vervolgens was je ze de volgende dag met gewoon wasmiddel.

Je kunt nog veel meer met soda. In dit blog lees je er alles over: https://www.365dagen.com/wat-kun-je-allemaal-doen-met-baking-soda-25-handige-tips/

6. Voed je planten met koffiedik

Koffiedik is echt zo’n alleskunner in en rondom je huis. Je moet het alleen net even weten. Gooi het daarom niet weg, maar zet het slim in.

Koffiedik is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt als een soort mest voor in je tuin. Een dikke laag koffiedik geeft je planten buitenshuis extra voedsel. Daarnaast beschermt het ook nog eens effectief tegen allerlei ongedierte in de tuin. Denk aan mieren, fruitvliegen en zelfs naaktslakken.

Speciale reinigers

7. Zilver poetsen met een bananenschil

Als je een banaan eet, gebruik de schil dan om zilver, roestvrij staal of zelfs chroom op te poetsen.

Maak het hiervoor een beetje vochtig en wrijf er daarna met je bananenschil overheen. Je staat versteld van de hoogglans die het dan krijgt. Probeer het maar eens uit.

8. Koffiedik als natuurlijk schuurmiddel

Ik heb nog een interessante hack als het gaat om koffiedik. Je kunt het goed gebruiken als schuurmiddel. Het is duurzaam, gratis en effectief.

Meng hiervoor gewoon wat koffiedik met een beetje zeep. Breng dit mengsel dan aan op datgene wat je wilt schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan een oven, een rooster of een pan. Gebruik hierbij een spons of een zachte borstel. Het zal je verbazen hoe goed dat werkt.

9. Roest verwijderen met cola

Iedereen heeft vaak wel cola in huis. Wist je dat je met cola roest kunt verwijderen? Want deze frisdrank bevat – naast veel suiker- ook fosforzuur. Het is juist dit ingrediënt dat roestvlekken als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Dat geldt voor van alles in en rondom huis.

Denk bijvoorbeeld aan je zilveren bestek. In de vaatwasser kunnen hierop nogal eens van die vervelende roestvlekjes ontstaan. Je kunt daar eenvoudig en zonder moeite vanaf komen door het bestek met de roestplekken onder te dompelen in cola. Laat het een uur zo staan en was het daarna af met heet water. Je bestek is weer als nieuw.

Ook roestvlekken op allerlei voorwerpen kun je op deze manier makkelijk verwijderen. Denk aan roestvlekken op kastjes of meubels, maar ook aan roestvlekken op je fiets of op andere voorwerpen.

Bij grote oppervlakken leg je een doek die is doordrenkt met Cola over de roestplek heen. Laat dit vervolgens een half uurtje inwerken. Daarna wrijf je het droog en wrijf je extra over de plekjes heen die je nog ziet. Krijg je het niet weg met de theedoek? Dan kun je altijd nog een staalborstel gebruiken om het helemaal schoon te krijgen.

Kleine onderdelen kun je gewoon los schroeven en een uur lang in een bak met cola laten weken. Daarna kun je ze drogen en door het wrijven met de theedoek haal je tenslotte de resterende roestplekjes er gemakkelijk vanaf.

10. Verkleurde handen schoon krijgen met koffiedik

Tijdens het bereiden van eten kunnen je handen nogal eens verkleuren door de ingrediënten die je gebruikt. Denk hierbij aan paprika’s, rode bietjes of andere groenten die kunnen afgeven. In veel gevallen krijg je de verkleuring niet weg met alleen maar handen wassen.

Ook hier kun je weer een beroep doen op koffiedik. Maak je handen vochtig en masseer ze dan goed in met wat koffiedik. Laat het een minuut intrekken en was het goed af. De verkleuring is weg en je handen voelen ook nog eens zijdezacht aan.

11. Krassen in hout repareren met walnoten

Walnoten zijn ideaal om kleine krasjes in houten voorwerpen op te vullen en minder zichtbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan meubels. Gebruik hiervoor liefst verse walnoten.

Verwijder de schil ervan en wrijf de walnoot dan direct over de kras. Als het een diepere groef is, kun je ook wat walnoten raspen en de rasp met een zachte doek in het hout duwen.

Deze ‘reparatie’ is praktisch niet zichtbaar. Daarnaast bevatten walnoten een soort olie dat ook gelijk het hout verzorgt.

Badkamer

12. Spiegels laten glanzen met aardappel

Gooi je aardappelschillen niet meteen weg. Aardappelschillen zijn namelijk erg geschikt om spiegels schoon en glanzend te krijgen. Daarnaast werken ze goed om te voorkomen dat de spiegel beslaat als het in een ruimte vochtig wordt.

Door het zetmeel wat in aardappels zit, heeft de schil een sterk reinigende werking. Het enige wat je moet doen is de spiegel insmeren met de binnenkant van een aardappelschil. Pak steeds een nieuw stukje schil voor een optimaal resultaat.

Daarna spoel je de spiegel af met wat schoon water en veegt hem af met een droge doek. Vanaf nu beslaan je spiegels niet meer.

13. Voorkom beslagen spiegels met autowas

Heb je geen zin om met aardappelschillen aan de slag te gaan bij je spiegels, maar wil je toch graag dat ze niet meer beslaan? Zet dan autowas in.

Dat gaat eenvoudig: Doe een beetje autowas op een zachte droge doek en wrijf dat uit over de hele spiegel.

Pak dan een nieuwe droge doek en wrijf daarmee de spiegel schoon en poets hem wat op. De laag die je hebt aangebracht voorkomt vanaf nu dat de spiegel beslaat.

14. Douchekop reinigen met azijn

Een douchekop kan soms lastig zijn om echt goed schoon te krijgen. Dat komt door de kalkaanslag die daar snel ontstaat.

Je kunt gemakkelijk je douchekop weer blinkend schoon krijgen met azijn. Neem een plastic zak en vul die met witte azijn. Doe vervolgens de douchekop in die plastic zak en maak de zak met een elastiekje vast zodat de douchekop in de azijn gedompeld blijft.

Laat de douchekop nu een nacht lang in het azijn weken. Haal ’s ochtends de douchekop uit de zak en verwonder je over de splinternieuwe douchekop die je nu hebt.

Buiten

15. Kokend water als onkruidverdelger

Er zijn verschillende manieren om onkruid aan te pakken. Van chemische middelen tot aan natuurproducten toe. Maar wist je dat je ook gewoon kokend water kunt gebruiken als natuurlijke en gemakkelijke onkruidverdelger?

Giet het net afgekookte water over de plekken in de tuin waar je geen onkruid wilt hebben. Het kokende water vernietigt de zaden en wortels die daar in de grond zitten.

Zorg er natuurlijk wel voor dat er niet iets in de grond zit daar (zoals zaden of bollen) op die plaatsen, wat je wel wilt behouden.

16. Kookwater van aardappels als plantenvoeding

Wist je dat het kookwater van aardappels veel waardevolle stoffen bevat? Denk aan kalium en verschillende vitamines. Het is niet mogelijk om dit zelf te consumeren, maar je kunt het goed wel gebruiken als voeding voor planten (zowel binnen als buiten).

Zorg er dan wel voor dat het water ongezouten is. Na afkoeling vormt dit aardappelwater een goede en gezonde dorstlesser voor al je planten en bloemen.

17. Glanzende velgen met galzeep

Als je licht metalen velgen op je auto hebt, weet je dat het lastig is om die goed schoon te krijgen. Hier doet galzeep wonderen.

Voeg een flinke scheut galzeep toe aan een emmer schoon warm water en reinig je velgen met dit sopje. Zonder al te veel schrobben heb je ze in no-time schoon en glanzend. Alle speciale velgenreinigers zijn hiermee overbodig.

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust