12 Slimme tuinhacks die je misschien nog niet kent

Het is weer volop lente en we kunnen weer lekker buiten zitten. Als je een heerlijk tuintje hebt waarin je zelf ook wat aan het hobbyen bent, dan komen handige tuinhacks altijd goed van pas. In dit blog deel ik een aantal slimme tuintips die je misschien nog niet kent.

1. Breng makkelijk kleur in je tuin aan

Heb je niet direct groene vingers, maar wil je toch graag wat kleur in je tuin? Ga dan eens voor bepaalde tuinkruiden met mooie bloemen. Denk aan rozemarijn of lavendel. Het fijne is dat ze bijzonder onderhoudsvriendelijk zijn. Je hoeft ze maar af en toe water te geven.

Vaste planten die je makkelijk kunt onderhouden zijn bijvoorbeeld de vrouwenmantel, de koningskaars of de kleurrijke zonnehoed plant. Ze bloeien de hele zomer.

2. Maak van een lage kruiwagen een hoge variant

Heb je veel tuinafval en is je kruiwagen te klein? In een handomdraai maak je er een kruiwagen van waarmee je veel meer gras, takken, bladeren en ander tuinafval in één keer mee kunt vervoeren.

Haal een rol kippengaas en plaats dat in de vorm van de kruiwagen rechtop passend in de bak. Zorg ook voor 6 lijmklemmen. Hiermee zet je het gaas vast op je kruiwagen. Het ziet er misschien niet al te stevig uit, maar het doet zijn werkt prima. Dat scheelt veel heen en weer lopen.

3. Help je klimplanten om sneller te klimmen

Wil jij ook dat je mooie klimplanten langs de tuinmuren omhoog kunnen groeien? Je kunt ze daarbij helpen. Dat doe je door een aantal kledinghangers van ijzerdraad boven elkaar aan de muur te bevestigen.

Dit maakt het voor de klimplanten gemakkelijker om naar boven toe te groeien. Het duurt even, maar als de hangers bekleed zijn met het mooie groen zie je ze niet meer.

4. Voorkom verwondingen met tuingereedschap

Veel tuingereedschap is scherp en kan gevaarlijk zijn. Je hebt niet overal een beschermhoes van of de beschermhoes is inmiddels al kapot.

Geen nood, want je kunt eenvoudig zelf bescherming aanbrengen op het tuingereedschap, waardoor de kans op onverwachte verwondingen minder groot wordt. Dat doe je simpel met een stukje tuinslang. Pak liefst een tuinslang die je niet meer gebruikt en snijd een stuk slang af dat net zo groot is als het scherpe deel van het gereedschap.

Neem bijvoorbeeld een schop: ook die is aan de voorkant onderaan vaak scherp. Snijd een stuk tuinslang af ter grootte van de voorkant van de schop. Vervolgens snijd je een helft van de slang door, waardoor je die open kunt trekken. Plaats nu de slang over de scherpe rand van de schop heen en klaar ben je.

Let op: wees extra voorzichtig met het aanbrengen van het stuk tuinslang bij zeer scherpe voorwerpen.

5. Geef je hoge planten extra steun

Hangen bepaalde struiken of planten die wat hoger zijn flink opzij? Je hebt daar allerlei aparte hulpmiddelen voor die goed werken.

Nog gemakkelijker gaat het met een paar speciale steunstokken (dat kunnen ook gewone rechte stokken zijn) en een douchegordijn ring. Die ringen zijn ideaal om de struik of plant vast te zetten aan de steunstok. Dat houdt gegarandeerd bij weer en wind.

6. Maak je eigen tuinsproeier

Je wilt de tuin sproeien, maar je sproeier is kapot of je hebt alleen maar een tuinslang? Geen nood. In no-time maak je je eigen tuinsproei-installatie die ook nog eens gratis is.

Dat doe je als volgt: pak een grote lege softdrink fles (1,5 liter). Spoel die goed uit. Pak dan een punaise of een ander scherp klein voorwerp waarmee je door de hele fles kleine gaatjes prikt. Houd tussen elk gat ongeveer een centimeter ruimte zodat de gaatjes niet te dicht op elkaar zitten.

Het enige wat er nog moet gebeuren is je tuinslang nu in de opening van de fles te doen en eventueel vast te zetten met wat tape. Leg de fles in het midden van waar je wilt sproeien en zet de kraan aan: je sproei-installatie is klaar.

7. Geef je planten wat extra kalk

Wist je dat je eierdoppen als een soort mest kunt inzetten? Eierdoppen bevatten kalk: en laat bepaalde planten daar nu nét van houden. Bijvoorbeeld lavendel, salie maar ook tijm.

Heb je die in je tuin staan, dan maak je ze blij met een extra portie kalk. Hiervoor verkruimel je een eierdop (of meer) tot hele kleine kruimeltjes of je snijd het heel klein met een scherp mes. Die kleine kruimeltjes verdeel je vervolgens rondom deze planten.

8. Maak je eigen mini-kassen

Kleine groenteplantjes zijn een makkelijke ‘prooi ’voor slakken in je tuin. Als je ze veilig wilt laten groeien, dan bescherm je ze makkelijk met een grote lege plastic fles.

Spoel de fles schoon en knip het onderste gedeelte eraf met een schaar. Nu haal je de dop eraf en je zet de fles rechtop over het kleine plantje heen met de opening naar boven. Die zorgt voor de nodige frisse lucht.

Het plantje is nu goed beschermd tegen weer, wind en vervelende slakken. Door de warmte creëer je meteen een soort kas-effect waardoor de plant sneller groeit. Op een gegeven moment haal je de fles eraf en laat je de plant gewoon verder groeien.

9. Maak eenvoudig je eigen bewateringssysteem

Wat doe je als je een aantal dagen van huis bent en er is niemand die de planten in je tuin water kan geven? Dan maak je je eigen bewateringssysteem eenvoudig met een plastic fles. Waar zo’n fles toch niet allemaal handig voor is 😉

Je doet dat als volgt: boor voorzichtig enkele gaatjes in de dop van de plastic fles. Doe de dop daarna weer terug op de fles. Knip vervolgens het onderste deel van de fles eraf (de bodem).

Zet de fles nu op de kop in de grond met de dop in de aarde. Plaats hem vlakbij de plant die je van extra water wilt voorzien. Vul de fles daarna met water, bijvoorbeeld met behulp van een andere lege fles. Je plant krijgt nu langzaam aan water bijgevuld en zal niet uitdrogen.

10. Houd katten weg uit je tuin

Natuurlijk zijn er allerlei producten te koop waarmee je katten uit je tuin kunt houden. Maar wist je dat je met een simpel mengseltje van koffiedik en sinaasappel alle katten ver uit de buurt houdt?

Ze houden niet van de geur(combinatie), waardoor ze snel weer vertrekken. Je maakt het als volgt:

Snijd een sinaasappel in hele kleine stukjes en doe het in een bakje. Voeg daar wat koffiedik aan toe in de verhouding 50 : 50. Strooi dit vervolgens dunnetjes uit over de plekken waar je de katten niet wilt hebben. Denk aan je prachtige bloemenperkje of je groentetuintje.

Je kunt er daarna ook lichtjes wat aarde overheen strooien, zodat het niet direct zichtbaar is voor het oog. Besprenkel de plekken op droge dagen met wat water om de aroma’s weer opnieuw te activeren.

11. Bescherm je planten tegen vorst

Tot medio mei kan er nog nachtvorst voorkomen die je planten kan beschadigen. Dat wil  je natuurlijk voorkomen.

Dat kan eenvoudig door ’s nachts een terracotta plantenpot over je plant heen te zetten. Zo eenvoudig is het. Deze pot houdt de warmte grotendeels binnen en beschermt je plant zo effectief tegen de vrieskou.

12. Krijg snel je handen weer schoon

Als je een paar uur in de tuin hebt gewerkt, zijn je handen vaak goed vies. Het is best lastig ze dan goed schoon te krijgen. Vooral de nagels en nagelrandjes.

Zorg er daarom voor dat je een grote citroen in huis hebt. Na het werken in de tuin spoel je je handen goed af met lauwwarm water. Snijd vervolgens de citroen doormidden. Stop je vingers van een hand dan in een citroenhelft. Draai je vingers hierin dan heen en weer. Doe hetzelfde met je andere hand in de andere helft van de citroen.

Als de citroen nog niet rijp genoeg is (en wat hard), dan kun je hem ook uitpersen in een bakje en je vingers daarin ronddraaien en schoonvegen. Daarna was je je handen gewoon met water en zeep onder de kraan.

Let op: doe dit niet als je wondjes op je handen hebt, omdat het dan erg kan gaan prikken.

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust