12 Slimme energiebesparende tips voor je koelkast

Je koelkast staat dag en nacht aan en verbruikt daardoor veel energie. Gelukkig zijn er verschillende tips waarmee je energie kunt besparen en ook meteen bijdraagt aan een langere levensduur van het apparaat. In dit blog deel ik 12 slimme tips om je energiekosten wat te verlagen. Want elke euro is natuurlijk mooi mee genomen.

1. Overweeg de aanschaf van een nieuwe koelkast

Heb jij een exemplaar in de keuken staan dat al oud is? Dan is het zeker het overwegen waard om een nieuwe aan te schaffen. Oude koelkasten verbruiken vaak veel meer energie: het zijn echt stroomvreters. Overweeg daarom in dat geval om een nieuw energiezuinig apparaat aan te schaffen.

Let daarop op het energielabel. Dit label geeft informatie over de energie-efficiëntieklasse van de koelkast. Hierbij geldt: hoe meer “+” er achter de A staan, hoe energiezuiniger het apparaat is.

2. Kies voor Low Frost of – nog beter – No Frost

Als je besluit een nieuw apparaat te kopen met een geïntegreerd vriesvak of een koel-vries combinatie, ga dan als het even kan voor Low Frost of No Frost. De Low Frost technologie vermindert de ijsvorming in het vriesvak, zodat ontdooien minder vaak nodig is. Hierdoor blijft de energie-efficiëntie langer op een hoog peil en verbruikt het apparaat minder stroom.

De No Frost technologie voorkomt zelfs dat het vriesvak bevroren raakt en het ontdooien gaat volledig automatisch. Er is dus hierbij dus geen energieverlies meer door ijsvorming en handmatig ontdooien. Dit houdt het stroomverbruik laag.

3. Plaats je koelkast op de juiste plek

De eerste belangrijke beslissing die je moet nemen is de keuze van de plaats van de koelkast: hoe koeler de omgevingstemperatuur, hoe minder je toestel zal moeten werken om het ook binnen lekker koel te houden.

Zet de koelkast niet in de buurt van warmtebronnen zoals ovens, fornuizen of kachels. Je moet ook direct zonlicht vermijden. Ongeacht of het een vrijstaand of ingebouwd toestel is, zorg voor voldoende ventilatie, zodat de compressor niet voortdurend draait. Vaak heb je dit niet (meer) voor het zeggen, maar onthoud dit wanneer je kunt bepalen waar de koelkast komt te staan.

4. Verhoog de temperatuur in je koelkast

Theoretisch is een koelkasttemperatuur van 6 – 7°C voldoende. In de praktijk wordt de koelkast echter vaak (onbewust) kouder ingesteld. Vooral als het apparaat geen temperatuurweergave heeft, is het moeilijk te bepalen of de koelkasttemperatuur juist is.

Om een koudere doeltemperatuur te bereiken, heeft de koelkast natuurlijk meer vermogen nodig en verbruikt daarmee natuurlijk meer stroom.

Wil je energie besparen? Check dan regelmatig de temperatuur in je koelkast. Zeker bij een ouder model waarbij je geen display hebt met de temperatuurweergave adviseer ik dat. Staat de temperatuur lager dan 6 of 7 graden? Dan kun je die gerust iets verhogen. Dit is zeker de moeite waard: want slechts één graad hoger instellen bespaart meteen tot 6% elektriciteit.

Controleer trouwens ook de temperatuur in de diepvries. Hierbij is een temperatuur van  -18 °C optimaal. Zo wordt je koelkast een energiezuinige koelkast.

5. Zorg dat je koelkast zo vol mogelijk staat

Telkens wanneer je de koelkast opent, gaat koude lucht verloren en stroomt warme lucht naar binnen. Dus hoe leger de koelkast is, hoe meer koellucht er wordt uitgewisseld voor warmere omgevingslucht. Hierdoor moet na opening meer lucht opnieuw worden afgekoeld. En dat kost natuurlijk meer elektriciteit.

Als de koelkast daarentegen goed gevuld is en er daardoor minder ruimte voor lucht is, kan er minder koude lucht ontsnappen en warme lucht binnenkomen. Dit bespaart energie. De lege ruimte kun je opvullen met flessen drinken of pakken melk.

6. Laat de koelkastdeur zoveel mogelijk gesloten

Steeds wanneer je de koelkastdeur opent, komt er warme lucht binnen en moet het apparaat hard werken om de temperatuur weer te laten zakken. Natuurlijk heeft dit invloed op het stroomverbruik van je koelkast.

De meest energiebesparende manier om de optimale koelkasttemperatuur te behouden is dan ook door de deur alleen even te openen als dat nodig is. Nu doe je dat natuurlijk al wel; maar het gaat dan specifiek over de duur waarop de deur openstaat.

Je hebt vast wel eens dat je staat te turen in de koelkast omdat je ergens zin in hebt, maar niet weet wat. Dat zijn momenten waarop de deur relatief lang open staat. Voorkom dat door vooraf te bedenken wat je nodig hebt en het vervolgens meteen te pakken.

7. Plaats geen warm of lauw voedsel in de koelkast

Weer een keertje te veel gekookt? Geeft niets, de restjes kunnen de koelkast in voor morgen. Wacht daar wel even mee totdat het eten volledig is afgekoeld. Als je (lauw) warm eten in de koelkast plaatst, moet het apparaat hard werken om dit eten af te koelen en om de optimale koelkasttemperatuur weer te bereiken.

Dit heeft natuurlijk een merkbaar effect op het stroomverbruik van de koelkast. Het is dus beter om het voedsel eerst volledig af te laten afkoelen en het dan pas in de koelkast te zetten.

8. Laat ingevroren voedsel in de koelkast ontdooien

Je kunt je eten ook vóór je koelkast laten werken en stroom besparen, namelijk door ingevroren eten in de koelkast te laten ontdooien. Hierdoor koelt het andere voedsel in de koelkast automatisch af..

Reken wel op een wat langere ontdooi-duur, maar het heeft echt een positief effect op je stroomverbruik. Het koelt meteen in het apparaat en neemt zo een deel van het werk van de compressor van je koelkast over. Daardoor verbruik je minder stroom.

9. Controleer regelmatig de rubberen afdichting van de deur

Ook al staat je koelkast op de perfecte plek en heb je de temperatuur goed ingesteld: als de deur niet volledig en goed sluit, zal het apparaat meer stroom verbruiken. De koude lucht ontsnapt dan en de koelkast moet de lucht voortdurend opnieuw koelen. Hierdoor stijgt je stroomverbruik flink.

De rubberen afdichting op de deur dient als isolatie. Daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren of de afdichting intact is en goed afsluit. Check of hij niet vies is of (deels) bevroren. Als het rubber flink poreus of kapot is, laat het dan vervangen.

10. Maak regelmatig de ventilatieroosters schoon

Om ervoor te zorgen dat de door je koelkast afgevoerde warmte ook goed kan ontsnappen, is een goede luchtcirculatie achter de koelkast belangrijk. Zorg er dus voor dat je de ventilatieroosters daar regelmatig schoonmaakt en ze nooit afdekt. Anders bouwt de hitte zich op in het apparaat en dat verhoogt het stroomverbruik van de koelkast.

11. Ontdooi je vriesvak regelmatig

Als jouw koelkast nog niet voorzien is van de bovengenoemde Low Frost of No Frost-technologie, kan het vriesvak bevriezen. Dit verhoogt het stroomverbruik.

Om energie te besparen is het daarom belangrijk oude apparaten regelmatig te ontdooien. Liever een keer teveel dan te weinig. Dit omdat het stroomverbruik ook toeneemtn naarmate het ijs in het vriesvak dikker wordt.

Regelmatig ontdooien kan het stroomverbruik van je koelkast dus flink verminderen. Dus: ontdooi het vriesvak gewoon één of twee keer per jaar, maar in elk geval zodra er een 1 cm dikke laag ijs in zit.

12. Gun je koelkast ook vakantie

En last but not least: gun je koelkast ook rust. Als je een poosje van huis bent, haal dan de koelkast vooraf helemaal leeg. Dat geldt ook voor je vriesvak. Ontdooi die en maak zowel de koelkast als de vriezer goed schoon.

Haal vervolgens de stekker eruit en (heel belangrijk!) laat hem dan open staan. Dit is energiebesparend en je vermindert het jaarlijkse stroomverbruik van je koelkast. Je portemonnee zal je dankbaar zijn!

Als je moeite hebt om prioriteiten te stellen waar je moet beginnen, begin dan gewoon ergens. Er is geen goede of foute plek om te beginnen. Dus begin gewoon!
En als je echt vast zit, en alles zit je tegen, dan kun je meedoen met een plan dat ik gemaakt heb. Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust