12 praktische tips om milieubewuster te leven

Tegenwoordig hebben we te maken met verschillende milieuproblemen. Denk aan klimaatverandering en luchtverontreiniging. Veel van onze gewoonten hebben een negatieve invloed op het milieu. Om daar verandering in te brengen, deel ik in dit blog praktische tips om wat milieubewuster te leven. Met kleine aanpassingen kun je al veel bereiken.

1. Ga duurzaam om met je spullen

Als je er eens goed over nadenkt hoeveel we eigenlijk (steeds) nieuw kopen, dan kun je best wel eens schrikken. Bedenk maar eens hoeveel afval er ontstaat door het gebruik van papieren zakdoekjes of keukenrolpapier.

Je kunt hier al een grote stap maken door gebruik te maken van stoffen varianten. Gebruik in plaats van keukenrolpapier een oude theedoek of een katoenen doek. Oude T-shirts doen het ook prima. Dit neemt goed vocht op en kan zo in de wasmachine.

Ook bij de aanschaf van kleding of andere spullen kun je vast duurzamer omgaan. Want voor de productie van elk kledingstuk of elk voorwerp zijn grondstoffen en energie nodig.

Denk twee keer na of je iets echt nodig hebt. Koop liever dingen waarvan je weet dat je er blij van wordt en die je graag en vaak gebruikt, dan de verlokkelijke aanbiedingen die je misschien helemaal niet gaat gebruiken of dragen.

2. Doe milieuvriendelijke boodschappen

Milieubewust zijn begint al met je boodschappen. Want veel producten in de supermarkt zijn om allerlei verschillende redenen minder milieuvriendelijk.

Ik deel een aantal handige milieubewuste tips als het gaat om je boodschappen:

 • Koop producten uit je regio. Naast dat je de regionale boeren steunt, scheelt het ook lange(re) transportafstanden en daarmee dus broeikasgassen.
 • Koop liefst seizoensgebonden groente en fruit. Niet-seizoensgebonden producten worden meestal in verwarmde kassen gekweekt of uit verre landen ingevlogen. Dit veroorzaakt allemaal extra CO2-uitstoot.
 • Eet meer groenten dan vlees. Feit is dat de productie van vlees meer broeikasgassen produceert dan het kweken van groente. Bouw daarom vaker een vegetarische dag in.

3. Ga voor biologische producten

Biologische producten zijn afkomstig van biologische landbouw. Hierbij worden geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt waardoor de bodem minder wordt belast. In de biologische veeteelt zijn de dieren ook veel beter af.

Biologische producten uit de streek en in het seizoen zijn het best (zie ook voorgaande tip). Een seizoenskalender informeert je in één oogopslag over welke groenten en fruit er momenteel in ons eigen land verkrijgbaar zijn.

4. Stop voedselverspilling

Als iets zonde is, dan is het wel voedselverspilling. Zorg ervoor dat je een boodschappenlijstje maakt waarbij je niet te veel in huis haalt. Probeer het redelijk exact in te schatten wat je nodig hebt.

Het is zonde als je te veel koopt en dat later eventueel weggooit: zelfs al gaat het om kleine restjes. Of als producten ver over de datum zijn omdat je er teveel van gekocht hebt. Koop daarom alleen wat je zeker gaat gebruiken. Je kunt altijd nog even naar de winkel gaan als iets op is.

Extra tip: verschillende levensmiddelen zijn nog prima te consumeren na de houdbaarheidsdatum. Gooi dus niet alles meteen weg als het over de ‘ten minste houdbaar tot ‘ datum heen is.

5. Bespaar eenvoudig energie en geld in huis

In huis kun je met hele eenvoudige maatregelen veel energie en ook geld besparen. Goed voor het milieu dus en voor je portemonnee. Start met (één van) onderstaande tips en je hebt meteen effect:

 • Zoek naar een energie-efficiëntieklasse A voor elektrische apparaten die vervangen moeten worden.
 • Kijk of groene stroom iets voor je is.
 • Schakel je stand-by apparaten altijd uit als het apparaat zelf ook uit staat.
 • Verlaag de watertemperatuur bij het douchen.
 • Laat je schone was aan de lucht drogen in plaats van in de wasdroger.
 • Houd bij het koken (van water) de deksel op de pan.
 • Ontdooi je koelkast / vriezer regelmatig.

Ben je op zoek naar nog meer energiebesparende tips? Lees dan zeker ook dit blog: https://www.365dagen.com/flink-energie-besparen-in-huis-met-deze-9-tips/

6. Was op lage temperaturen

De was doen heeft ook effect op het milieu. Veel kledingstukken hoeven niet zo vaak gewassen te worden als je denkt. Neem bijvoorbeeld spijkerbroeken of jasjes. Kijk eerst of het kledingstuk echt in de was moet of dat goed luchten al voldoende is.

Met wassen kun je gericht elektriciteit en dus CO2 besparen. Laad daarvoor je wasmachine helemaal vol, sla de voorwas liever over en was op maximaal 60 graden. Met 30 graden wordt gewone was ook prima schoon.

Wist je trouwens dat een was draaien op 30 graden tot twee derde minder elektriciteit verbruikt dan wanneer je die was op 60 graden draait?

7. Vermijd plastic

Bij het boodschappen doen kun je er ook gericht op letten dat je met name voedsel en producten koopt met weinig verpakkingsafval. Let er maar eens op: veel producten zijn onnodig verpakt. Neem eigen herbruikbare verpakkingen mee en zorg voor een stoffen boodschappentas.

Plastic is gewoon echt een groot probleem als het gaat om het milieu: dus hierop letten doet veel goeds. Hier volgen nog wat handige tips als het gaat om plastic in het algemeen:

 • Scheid je afval zorgvuldig.
 • Vermijd onnodige plastic wegwerpproducten.
 • Gebruik een herbruikbare waterfles.
 • Vermijd to-go drankjes.

Extra tip: vermijd microplastics in cosmetische producten. Koop in plaats daarvan liever natuurlijke cosmetica.

8. Ga goed om met gebruikte batterijen

(Lege) batterijen die niet worden gerecycled zijn een groot probleem voor het milieu. Als je batterijen bij de gewone vuilnis zou doen, worden ze samen met het huishoudelijk afval verbrand. Hierdoor kunnen bepaalde schadelijke metalen in de lucht vrijkomen: maar ook in de bodem, in het grond- of oppervlaktewater. Helaas gebeurt dat nog regelmatig.

Koop bij voorkeur oplaadbare batterijen. Als je al wegwerpbatterijen gebruikt, zorg er dan voor dat je ze inlevert op de bekende verzamelpunten. Die vind je onder meer bij supermarkten.

Extra tip: de kleine knoopcel-batterijen moeten op dezelfde manier worden gerecycled als gewone batterijen.

9. Koop geen schoonmaakmiddelen die het milieu schaden

Er is bijna geen ander gebied waar je zoveel voor het milieu kunt doen als met schoonmaken: en dat begint met de juiste schoonmaakmiddelen. Want veel van de schoonmaakproducten bevatten chemische ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu.

Ze kunnen zelfs in het grondwater terechtkomen met alle gevolgen van dien. Ook kunnen ze allerlei huidirritaties en allergieën veroorzaken. Als je iets koopt, kies dan bewust voor milieuvriendelijke producten.

Kijk ook eens of er producten zijn die je kunt vervangen door een natuurlijke versie. Denk aan huissprays voor een frisse geur in je huis. Vaak bevatten die ook stoffen die irritatie kunnen veroorzaken aan je luchtwegen. Koop liever een lekker geurende bloem of plant en zet die in je woonkamer.

10. Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Naast het kopen van milieuvriendelijke varianten van schoonmaakmiddelen, kun je ze ook eenvoudig zelf maken. Gebruik bijvoorbeeld een mengsel van azijn en wat citroenzuur in lauw water voor het schoonmaken van je badkamer. Dit verwijdert op een natuurlijke manier effectief de kalkaanslag.

Een effectieve milieuvriendelijke allesreiniger maak je door een eetlepel soda in een liter warm water te op te lossen. Er is trouwens zoveel mogelijk met soda dat ik er een heel blog over geschreven heb: https://www.365dagen.com/wat-kun-je-allemaal-doen-met-baking-soda-25-handige-tips/

11. Koop vaker tweedehands spullen

Als je kijkt naar objecten voor in huis (zowel meubels en accessoires), dan is het milieuvriendelijk en ook bijzonder leuk om een kringloopwinkel te bezoeken.

Het hoeft namelijk niet altijd nieuw te zijn. Bovendien is vintage helemaal in. Dus wil je iets nieuws in huis? Ga eerst eens langs bij de kringloop en ga zo voor duurzaam.

Hetzelfde geldt voor kleding. Er zijn veel leuke tweedehands kledingzaken waar je mooie items voor weinig geld kunt scoren. Tegenwoordig zijn er ook kledingruilpartys waarbij je onderling kleding ruilt. Zo spaar je geld en doe je iets goeds voor het milieu.

Tenslotte kun je ook bij elektronica kijken of tweedehands iets kan zijn. Denk aan mobiele telefoons of tablets. Die kun je gewoon refurbished kopen. Dezelfde kwaliteit voor minder geld en veel beter voor het milieu.

12. Laat de auto wat vaker staan

Ook als het gaat om vervoer kun je zelf eenvoudig iets doen voor het milieu. Voor korte afstanden pak je bijvoorbeeld de fiets of ga je een stuk wandelen. Dat is ook meteen goed voor je conditie.

Kijk ook eens of je (af en toe) naar je werk kunt fietsen. Wist je dat je met 5 kilometer fietsen al ongeveer 310 kilo CO2 per jaar bespaart?

Langere afstanden kun je in plaats van met de auto ook prima met het openbaar vervoer doen. Tegenwoordig worden ook steeds vaker auto’s gedeeld. Dat is ook een mooie oplossing voor zowel het milieu net als voor je portemonnee.

Dit waren mijn tips praktische tips om milieubewuster te leven. Pas ze toe en ga zo met een goed gevoel voor meer duurzaam en milieubewust leven.

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust