11 tips voor stralende en streeploos schone ramen

Het is een heerlijk gevoel als in de lente de eerste zonnestralen je huiskamer binnen komen. Dat heeft wel één nadeel: de lentezon maakt dan ook meteen duidelijk dat het hoog tijd is om de ramen schoon te maken. Maak met de juiste spullen en de juiste aanpak je snel en effectief korte metten met vuil, vlekken en strepen. In dit blog deel ik een aantal handige tips voor streeploos schone ramen.

1. Veiligheid gaat voor alles

Bij het schoonmaken van je ramen komt je veiligheid op de eerste plaats. Draag altijd goede stevige schoenen. Zorg er daarnaast voor dat je stevig staat als je ramen schoonmaakt. Als de bovenste ramen lastig te bereiken zijn, maak dan gebruik van een telescoopstok.

Gebruik nooit onstabiele stoelen of krukjes. Ga altijd voor een stabiele ladder of een veilige multi-stap krukje. Laat tenslotte de ramen waar je zelf lastig bij komt, liever door een vakman doen. Denk aan de bovenverdieping van je woning.

2. Lap je ramen regelmatig

Vaak worden de ramen vooral gewassen als het voorjaar haar intrede doet. Maar regelmatig je ramen wassen is ook de rest van het jaar de moeite waard. In de zomer maken stof en pollen de ramen vuil. Ook in de herfst en winter worden ze door het slechte weer vuil.

Het hangt er ook vanaf waar je woont: in een drukke straat midden in de stad worden de ramen sneller vuil dan in een rustige straat in een landelijke omgeving. Want ook zaken zoals uitlaatgassen laten een stoffige film achter op de ramen. Over het algemeen wordt geadviseerd om je ramen eens in de 2 tot 3 maanden schoon te maken.

3. Kies het juiste moment uit

Je kunt de ramen het beste schoonmaken als de zon laag staat of op een bewolkte dag. Vermijd direct zonlicht. Hierdoor verdampt het water op de ruiten snel en zo ontstaan er ongewenste vlekken en strepen.

Op koude dagen met temperaturen onder het vriespunt is het ook moeilijk om de ramen streeploos schoon te maken. Dat komt doordat het schoonmaakwater op het glas kan bevriezen en vervolgens strepen achterlaat.

Ramen bij voorkeur ook niet schoonmaken onder de 10 graden Celsius. Omdat het water dan niet snel genoeg kan verdampen, ontstaan ook dan lelijke vlekken.

4. Gebruik de juiste hulpmiddelen

Er niet één specifieke manier om je ramen schoon te maken. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier die het beste werkt. Om het wassen van je ramen goed aan te pakken, heb je in elk geval de volgende spullen nodig:

 • Een emmer water
 • Een handborstel (voor de raamkozijnen)
 • Een spons (om de ruit in te zepen)
 • Een gewenst reinigingsmiddel
 • Een wisser (om water te verwijderen)
 • Een pluisvrije katoenen doek (voor het drogen)
 • Een microvezeldoek
 • Een zeem

5. Bescherm de vloer

Dan iets wat nogal eens wordt vergeten. Voor het eigenlijke werk begint, moet je de vloer altijd even beschermen met een oude handdoek of een oud laken.

Dit beschermt je vloer (hout of tapijt) tegen lelijke vlekken. Zelfs alleen water kan al vervelende vlekken maken op je houten vloer.

6. Schoonmaken met alleen maar water

Je kunt het zo gek niet verzinnen, of er is tegenwoordig wel een speciaal reinigingsmiddel voor te krijgen. Dat geldt ook voor je ramen: je hebt ze in allerlei variaties. Maar wist je dat je je ramen ook streeploos schoon kunt krijgen met enkel en alleen maar water? Dat is ook nog eens goed voor het milieu.

In principe bestaat vuil op je ramen vooral uit afzettingen die veroorzaakt zijn door pollen, uitlaatgassen of vingerafdrukken. Om dit soort vlekken te verwijderen heb je in principe alleen een zachte doek en warm water nodig.

Het is verstandig om eerst het grovere vuil op je ramen te verwijderen met een handborstel. Het meeste vuil haal je er op die manier eenvoudig vanaf.

Hierdoor hoef je niet zo vaak het water te verversen dat je gebruikt voor het schoonmaken. Veeg de ramen ten slotte goed droog met een schone katoenen doek en je ruiten zijn weer streeploos schoon.

7. Zo maak je je eigen schoonmaakmiddel

Werk je liever met een zelf gemaakt schoonmaakmiddel voor je ramen? Dat kan natuurlijk ook. Meng hiervoor een paar druppels afwasmiddel in een grote emmer lauw water.

Zorg ervoor dat het een puur reinigend afwasmiddel is: dus zonder verzachtende balsem voor je handen. Want dat zorgt weer voor vlekken op de ramen. Voor de buitenkant van de ramen kun je iets meer afwasmiddel gebruiken dan voor de binnenkant.

Let op: gebruik ook niet te veel afwasmiddel. Strepen zijn helaas onvermijdelijk als je teveel afwasmiddel in je sop hebt toegevoegd.

Voeg dan een scheutje spiritus toe. Deze vorm van alcohol zit in elke glasreiniger en verdampt snel, zodat je een streeploos resultaat krijgt.

Voeg er ook nog een klein scheutje azijn aan toe. Dit lost de kalkaanslag op. Als het water bijzonder hard is of een hoog kalkgehalte heeft, mag er iets meer azijn bij.

Het laatste wat je kunt toevoegen, is een enkele druppel glycerine. Dat zorgt ervoor dat de ramen na het wassen langer schoon blijven.

Extra tip: de speciale reinigingsproducten die verkrijgbaar zijn voor de ramen laten vaak toch nog strepen na als je daarmee grote oppervlaktes reinigt. Ze zijn wel ideaal om kleine vlekken op de ramen zoals vingerafdrukken of vogelpoep snel en effectief te verwijderen.

8. Andere effectieve huismiddeltjes tegen strepen op de ramen

Naast het zelfgemaakte sopje kun je ook eens één van de volgende huismiddeltjes inzetten om je ramen te wassen:

 • Citroensap: Net als azijn lost het zuur in citroen de kalkdeeltjes uit het water op en voorkomt zo lelijke kalkvlekken op de ramen.
 • Zwarte thee: De tannines in thee hebben een vet-oplossende werking. Lauw aangebracht kan het vettige vingerafdrukken en zelfs zware vervuiling zoals vogelpoep eenvoudig verwijderen.
 • Brandnetels: het kiezelzuur dat het bevat maakt ruiten eenvoudig schoon.

Probeer gewoon eens iets uit en kijk wat prettig voor je werkt.

9. Zo ga je te werk

De beste aanpak voor het wassen van je ramen is de volgende:

 1. Verwijder eerst grof vuil van het raamkozijn en de vensterbank. Gebruik hiervoor de handborstel.
 2. Zet een emmer met lauw water klaar. Gebruik dan een spons om het kozijn en de vensterbank goed te reinigen met veel lauw water. Hardnekkige vlekken moeten namelijk eerst wat losgeweekt worden. Lukt het niet met alleen water? Voeg dan een druppel afwasmiddel toe.
 3. Droog dan het raamkozijn en de vensterbank goed af met een schone katoenen doek, zodat er geen water meer op je ramen kan lopen.
 4. Maak nu een nieuw sopje (bijvoorbeeld het zelfgemaakte sopje uit tip 7) en maak de spons goed schoon. Of pak een aparte spons voor je ramen.
 5. Een microvezeldoek is handig bij het verwijderen van hardnekkig vuil op de ramen.
 6. Reinig de ruit dan van boven naar beneden in een soort serpentine beweging, zodat je het vuil gelijkmatig verwijderd.
 7. Veeg het water dan weg met een wisser of een zeem. Denk eraan om van links naar rechts te werken. Gebruik je de wisser? Gebruik dan een wisser om de ruit horizontaal of verticaal, strook voor strook, van boven naar beneden droog te maken. Vergeet niet om de rubberen of siliconen onderkant na elke haal even droog te maken.
 8. Veeg ten slotte de randen van het glas droog met een katoenen doek.

10. Zo droog je je ramen goed

Een wisser is het gemakkelijkste om te gebruiken. Als je geen wisser wilt gebruiken, moet je de ramen op een andere manier droogmaken. Vaak wordt hiervoor ook krantenpapier gebruikt, omdat het goed vocht absorbeert en niet pluist.

Let op: drukinkt laat wel snel zwarte strepen achter op lichte raamkozijnen.

Andere mogelijkheden om te drogen zijn katoenen theedoeken of een zeem. Een volledig streeploze glans bereik je door de ramen na het drogen nog even op te poetsen met een microvezeldoek of een droge panty.

11. Verrassende wist je datjes

Ten slotte deel ik nog een paar ‘wist je datjes’ die je vast nog niet kent:

 • Een schraper voor keramische kookplaten is ideaal om tee gebruiken voor zware vervuiling op je ramen. Denk aan vastzittende vogelpoep. Vlak aangebracht schraapt dit het grove vuil van het glas zonder het te krassen. Doe dit wel voorzichtig.
 • Als je de ramen toch bij koud weer moet schoonmaken, voeg dan een scheutje antivries toe aan het schoonmaakwater.
 • Gebruik bij voorkeur microvezeldoekjes. Ze pluizen niet en absorberen veel water: tot vijf keer meer dan katoen.
 • Was de poetsdoeken die je gebruikt voor de ramen niet in de wasmachine met wasverzachter. Dan blijven er zeepresten aan kleven die strepen veroorzaken bij de volgende schoonmaakbeurt.

Met deze tips kun je meteen aan de slag en geniet je weer van stralend schone streeploze ramen.

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar!

 

 

 

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust