10 creatieve tips om je huis op te ruimen

Het idee om een eenvoudig leven te leiden met minder spullen klinkt voor velen aantrekkelijk. Maar vaak voel je weerstand bij het idee om minder te bezitten.

Leren hoe je je huis te ontspullen en (en als gevolg daarvan je leven) hoeft niet zo pijnlijk te zijn als je denkt. En de voordelen zijn talrijk.

De voordelen van het ontspullen van je leven

Er zijn veel voordelen verbonden aan minder bezittingen. Maar het is moeilijk om in actie te komen. Dat wil zeggen… totdat de vele voordelen van het wegwerken van rommel zich openbaren:

 • Minder om schoon te maken. Schoonmaken is al een hele klus, maar om dingen te moeten schoonmaken waar je geen emotionele binding mee hebt (of erger nog, een afkeer van hebt) maakt het schoonmaken van het huis veel stressvoller.
 • Minder te organiseren. Dingen vinden wordt ineens makkelijker. Dingen “verdwijnen” niet zomaar meer. Je kunt je daadwerkelijk verplaatsen in je huis en genieten van de ruimte, in plaats van je een weg te banen in de dingen die in de weg staan.
 • Minder stress. Rondkijken in de rommel is geen leuk gezicht als je huis eenmaal rommelig genoeg is. Zou het niet fijn zijn om rond te kunnen kijken en een huis te zien waar je van houdt?
 • Beter voor je portemonnee. Door minder tijd te besteden aan shoppen en dus toevoegen van rommel, blijft je portemonnee en bankrekeningen voller en raakt je huis niet gevuld met dure dingen die je toch niet nodig heeft.
 • Meer sparen. Ontspullen, gekoppeld aan minimalisme, zal je helpen om te besparen en dus meer spaargeld op te bouwen voor onverwachte noodsituaties.
 • Meer energie voor je grootste passies. Met minder schulden, meer spaargeld en een schoon huis kun je nu je energie richten op de dingen die je leuk vindt in plaats van de buren in de gaten te houden wat die nu weer gekocht hebben. Dit zal je uiteindelijk gelukkiger maken.

Oké, dus nu je de voordelen van het ontspullen van je huis en je leven weet heb je misschien de volgende vraag… waar in hemelsnaam begin je?

10 creatieve tips om te ontspullen

Als je het moeilijk hebt en begeleiding nodig hebt bij het ontspullen, zul je creatief moeten zijn met je plannen. Hier zijn een aantal interessante tips om je op weg te helpen met het opruimen van je huis:

 1. Begin met 5 minuten per keer. Als je nieuw bent in het ontspullen, kun je met slechts vijf minuten per dag langzaam aan de slag.
 2. Geef elke dag een item weg. Dit zou betekenen dat je 365 items per jaar uit je huis verwijdert. Als je dit zou verhogen tot 2 per dag, zou je 730 items wegdoen die je niet meer nodig hebt. Verhoog dit aantal zodra het te gemakkelijk wordt.
 3. Vul één hele vuilniszak. Haal een vuilniszak en vul deze zo snel mogelijk met spullen die weg kunnen.
 4. Doneer kleding die je nooit draagt. Om die kleding te kiezen, hang je gewoon al je kleren met hangers in de omgekeerde richting. Na het dragen van een item, hang je de hanger in de juiste richting. Gooi de kleren die je nooit hebt aangeraakt (die met de hanger in de omgekeerde richting) na een paar maanden weg.
 5. Maak een ontspullen checklist. Het is een stuk makkelijker om op te ruimen als je een visuele voorstelling hebt van waar je moet beginnen.

  Je kunt deze ontspullen checklist gebruiken
  60 dingen om weg te doen: https://www.365dagen.com/60-dingen-om-weg-te-doen

 6. Neem de 12-12-12 uitdaging aan. Zoek 12 items om weg te gooien, 12 om te doneren en 12 om te houden.
 7. Bekijk je huis als een eerste bezoeker. Het is gemakkelijk om te “vergeten” hoe je huis er voor een nieuwe bezoeker uitziet. Loop door je huis alsof je het huis van een nieuwe vriendin bezoekt. Schrijf je eerste indruk op over hoe schoon en georganiseerd de woning is en schrijf op wat je zou willen veranderen.
 8. Maak voor en na foto’s van een kleine ruimte. Kies een deel van je huis, zoals je aanrecht, en maak een foto van een klein gebied. Maak de items op de foto snel schoon, ruim op wat er niet behoort te staan en maak een na-foto. Als je eenmaal ziet hoe je huis eruit zou kunnen zien, wordt het makkelijker om meer van je huis te gaan ontspullen.
 9. Vraag hulp aan een vriendin. Laat een vriendin of familielid door je huis lopen en een paar grote voorwerpen voor te stellen om weg te gooien of aan iemand anders te geven. Als je het item verdedigt en het wilt houden, moet je vriendin het eens zijn met de reden. Als ze het er niet mee eens zijn, is het tijd om het weg te gooien.
 10. Gebruik de Vier Dozen Methode. Haal vier dozen en label ze: weggooien, weggeven, bewaren en verplaatsen. Ga naar een willekeurige kamer in je huis in en plaats elk item in die kamer in een van de dozen. Sla geen enkel item over, hoe onbeduidend je het ook vindt. Dit kan dagen, weken of maanden duren, maar het zal je helpen om te zien hoeveel items je echt bezit en je weet precies wat je met elk item moet doen.

Het maakt niet uit welke tip je kiest om aan de slag te gaan. Het doel is om je eerste stap te zetten in het opruimen van je leven en het fijne resultaat.

Achter die rommel schuilt een prachtige wereld van vrijheid en lucht. Het is aan jou om te beslissen hoe je je huis ontruimt en wanneer je begint.

Samen aan de slag met ontspullen? Helga gaat je helpen met 365 Dagen van Rommel naar Rust. Doe je mee? https://www.365dagen.com/365-dagen-rommel-naar-rust/

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust